Druif (algemeen)
- Latijnse naam
- Vitis vinifera (algemeen)
- Andere benamingen
- druivelaar, druiven
- Hoogte
- 100 - 230 cm
- Winterhard
- Ja
- PH
- Kalkrijk
- Vochtigheid
- Normaal
- Licht
- Zon
- Evergreen
- Bladverliezend
- Planten tags
Algemene omschrijving
De druivenplant is een klimplant en behoort tot de botanische familie der Vitaceae of wijnstokachtigen. De bekendste soort is de vitis vinifera waarvan de besvruchten druiven heten. De naam is afgeleid van het Latijnse vinum, wijn en ferens, dragend. Een wijndragende plant dus.
De rijpe bessen zijn eetbaar. Ze worden soms gedroogd tot krenten of rozijnen, maar meestal verwerkt men de druiven tot alcoholhoudende dranken (wijn, aperitiefwijnen zoals sherry, vermout en port of gedistilleerd tot brandewijn).
De soorten
Van de wijnstok of de vitis vinifera, die instaat voor negentig procent van de wijnproductie in de wereld, bestaan er momenteel meer dan 4000 gekweekte variëteiten. Ongeveer 80 procent zijn blauwe druivensoorten en maar 20 procent witte. In de spreektaal heeft men het over witte of blauwe druiven en soms zegt men ook witte en rode druiven, uiteraard verwijzend naar de wijn.
De tinten verschillen echter van soort tot soort. Wanneer de bessen rijp zijn, kunnen ze een witgele, lichtgele, strogele, geelgroene, groene, grijze, roze, rode, blauwe, donkerblauwe, paarse of zelfs zwarte kleur hebben.
De Europese vitis vinifera groeide duizenden jaren op zijn eigen onderstam of wortelstok. In het midden van de negentiende eeuw kregen de Franse wijngaarden evenwel af te rekenen met oïdium (schimmelziekte) en rond 1870 vernietigde de druifluisplaag (phylloxera vastatrix) nagenoeg alle Europese wijngaarden.
De oïdiumplaag werd bestreden met een mengsel van kopersulfaat en kalk (Bordelese pap). Voor de druifluisplaag kwam de oplossing uit de Nieuwe Wereld, want de wortels van de Amerikaanse onderstam bleken wel bestand tegen het hardnekkige insect. De Europese rassen werden op deze Amerikaanse onderstammen geënt. De smaak van de druif wordt niet beïnvloed door de onderstam. Een wijnstok begint na vier jaar vruchten te dragen, maar een kwaliteitsbewuste wijnbouwer zal pas vanaf het zevende jaar oogsten voor zijn beste wijn. Tussen twintig en veertig jaar is de wijnstok op zijn best. Hoewel hij ouder kan worden, neemt na veertig jaar de opbrengst af.
Snoeien
Het snoeien van druivelaars maar ook van andere fruitsoorten is een zeer belangrijke ingreep op de gewassen teneinde de oogst veilig te stellen.
Bij druiven wordt er zowel in de winter (wintersnoei) als in de zomer (zomersnoei) gesnoeid.
In de winter wanneer de druivelaar in rust is snoeien wij houtachtige takken in.
In de zomer wanneer hij in volle groei is, zijn het eerder de jonge kruidachtige scheuten (ranken) die we innijpen of insnoeien.
Beide snoeien zijn even belangrijk om zowel hetzelfde jaar maar ook de toekomstige vruchtzetting te verzekeren. De snoei die ik hier summier wil bespreken geldt hier vooral voor druiven die in openlucht gekweekt worden maar kunnen eveneens van toepassing zijn voor kasdruiven zij het dat deze eerder(december) gesnoeid dienen te worden. Het is vooral de vruchthoutsnoei die ik hier nader wil toelichten.
Wintersnoei
De wintersnoei van de druivelaar gebeurt het best in januari - februari.
Te vroege snoei geeft een voortijdig uitlopen van de knoppen die bij vroege nachtvorst de jonge scheuten of botten fataal kunnen zijn, dus geen aanrader.
Te late snoei heeft doodbloeden van de druif tot gevolg en weerom geen aanrader. Grote wonden kunnen perfect herstellen – enkel toebranden - zodoende ontsnapt er geen sap en is de druivelaar gered, dit is wel enkel een s.o.s.-middel, dus: beter voorkomen dan genezen is hier de boodschap.
Wintersnoei is vooral nodig om de plant een vorm te geven (vormsnoei), maar ook om een weelderijke oogst aan vruchten te bekomen (vruchthoutsnoei).
Wat vooral belangrijk is, is de jaarlijkse onderhoud- of vruchthoutsnoei.
Beginnen met snoeien doen we best onderaan de gesteltakken en zo tot bovenaan de druivelaar tot op zijn definitieve hoogte.
Elke zijscheut op de gesteltak wordt ingesnoeid op 2 à 4 ogen.
Afhankelijk van de soort (Boskoop Glory: 2- en Witte Van der Laan: 4 ogen). Uit deze ogen ontstaan in de loop van het groeiseizoen nieuwe ranken waarop eventueel trossen komen.
Te oude en slecht geplaatste takken snijden we weg tot op een stomp. Zieke of dode takken snijden we weg zodat deze geen bron kunnen vormen van latere ziekten. Wanneer we op een stomp snijden kunnen er echter via minuscule en in rust zijnde ogen of « slapende ogen » nieuwe ranken of takken ontstaan, wat verjonging van de druivelaar teweeg brengt! Wanneer de druivelaar goed gesnoeid is zijn de gesteltakken met de kleine zijtakjes duidelijk zichtbaar
Zomersnoei is nodig om:
de druivelaar compact te houden (ranken van 4 m zijn geen uitzondering).
de trossen kunnen hierdoor optimaal ontwikkelen
de druiven kunnen door de juiste lichtinval beter rijpen
doordat de druivelaar luchtig is kunnen er minder schimmelziekten optreden (witziekte)
Snoeiwijze:
Tijdens de ontwikkeling van de ranken snoeit men deze in op 2 bladeren voorbij de tros. Het is mogelijk dat er op 1 rank meerdere trossen komen. Men behoudt slechts de tros die dichtst tegen de gesteltak staat. Ranken waarop geen tros aanwezig is, snoeit men in op 40 cm. Uit de okselscheuten van de 2 bovenste bladeren ontstaan nu nieuwe scheuten die men steeds insnoeit op 1 blad. Alleen de verlenging van de jonge nog te vormen gesteltak wordt met rust gelaten.
Uit de oksels van de twee bladeren komen opnieuw scheuten die men op hun beurt inkort tot op het eerste blad.
Zomersnoei dient om de week à veertien dagen te gebeuren om de groei en bloei en oogst onder controle te houden!
Berichten over deze plant
Margritha v. voegde een foto toe aan Druif (algemeen) (Vitis vinifera (algemeen)). Maandag 15 November 2021 om 13:33
Francina t. voegde een foto toe aan Druif (algemeen) (Vitis vinifera (algemeen)). Woensdag 13 Januari 2021 om 21:46
Walter V.
Spintmijt of galmijt op mijn druivelaar?
Geen idee wat ik er mee moet aanvangen.
Graag een ecologische manier om dit op te lossen en/of te vermijden. Zondag 29 Juli 2018 om 17:04- 1 reactie
Heidi Afknippen en afvoeren. De druivenplanten kunnen dat best hebben. Het is de enige ecologische manier. Vermijden is niet altijd mogelijk omdat het vaak met het weertype te maken heeft of factoren waar … Lees verder » Maandag 30 Juli 2018 om 00:19
Reni T.
ik weet niet goed hoe en waar ik de dieven vind. Kan dit uitgelegd worden aan een leek aub? Dank je wel Vrijdag 31 Juli 2015 om 11:24Nadine H.
hoe moet ik de vinis vinifera snoeien Zaterdag 11 April 2015 om 14:05Cees W.
Hoe start ik met een nieuwe druiven plant Bianca.
Hij staat nu een paar weken en er beginnen al gelijk 4 uitlopers omhoog te groeien.
Moet ik wat snoeien zodat er maar 1 of 2 takken doorgroeien?
Tot op een hoogte van 2 meter wil ik ze laten opgroeien daarna mogen er druiven trossen aan komen. Zondag 29 Juni 2014 om 13:03- Bekijk alle 6 reacties »
Barbera v. Hmmm, linken naar deze website gaat niet helemaal goed. Onder het kopje "Groei en snoei" dus. In de inhoudsopgave aan de rechterkant staat info over Guyot, wintersnoei en zomersnoei. Zaterdag 7 Maart 2015 om 00:23
Cees W. Hoi. Mijn trossen druiven lijken al volgroeid. Kan ik ze nu al plukken en verwerken? En hoe doe ik dat het beste. Ik heb een sap centrifuce waarmee ik de sap kan verkrijgen. Maar hoe dan verder? Dinsdag 28 Augustus 2018 om 22:27
Katrien D.
hoi,
mijn druiven beginnen bruin te worden in plaats van verder te rijpen. Ik haal dagelijks de bruine druiven eruit om de andere niet te laten rotten, maar toch blijft het verder duren. Heeft iemand hier soms een remedie/oplossing voor? alvast bedankt, Katrien Zaterdag 17 Augustus 2013 om 18:22Karl d.
't Is een echt triestige zomer, alweer, en de druiven groeien wel maar niet hoe het zou moeten. Ik moet niet zoveel snoeien. Ik wil in de tuin werken maar de motivatie is effe spoorloos. Woensdag 8 Augustus 2012 om 19:34Koen V. voegde een foto toe aan Druif (algemeen) (Vitis vinifera (algemeen)) Maandag 9 April 2012 om 16:47
- 1 reactie
Leopold B. Welk ras van druiven is het en zijn ze bestand tegen meeldauw?
groetjes Zondag 22 Mei 2016 om 10:14
Carinekiki C.
ik heb een druivelaar tegen aan de zonnekant tegen mijne voorgevel,ze gaan de gevel bewerken,
mag ik hem nu nog tot op de grond afzagen?
hij kreeg altijd tegen aug/sept meeldauw,of toch een soort wit op zijn bladeren,
hoe pak ik het best aan ? Dinsdag 13 Maart 2012 om 10:05- Bekijk alle 4 reacties »
Guy D. Graaf uw druivelaar uit een na de werken plant je een nieuwe ziektetolerante druif zoals bijvoorbeeld Esther, Muscat Bleu en Eugeen. Zondag 18 Maart 2012 om 11:55
Karl d. Zoals Guy voorsteld, uitgraven en een nieuwe planten. Zoek en kies op winterhardheid en ziekteresistentie. Er zijn tal van nieuwe soorten op de markt die je voldoening zullen brengen ;-) Woensdag 8 Augustus 2012 om 19:35
Lieven G.Plus
De druivelaar is zo sterk gegroeid dat ik nu al zomersnoei moet gaan doen vrees ik. Eigenlijk 3 weken te vroeg. Kan geen kwaad zeker ? Zaterdag 21 Mei 2011 om 12:23- Bekijk alle 6 reacties »
Nancy M. Nee hoor da's perfect normaal.
Dinsdag 21 Augustus 2012 om 20:34Wouter C. druif mag je eigenlijk de ganse zomer lang snoeien Dinsdag 21 Augustus 2012 om 21:14
Piet F.
Op de boog moet de druivelaar dringend gesnoeid worden samen met de uitgebloeide bloemen van de blauwe regen Donderdag 12 Mei 2011 om 12:33Piet F.
snoei druif vast (aan muur of dakgoot) Donderdag 12 Mei 2011 om 12:23Piet F.
snoei van druivelaar zonder steun Donderdag 12 Mei 2011 om 12:01Franky H.
Gisteren éénoogstekken geplant van 10 varieteiten , heb dit nog nooit eerder gedaan. Ik hoop dat ze een beetje willen lukken. Met dank aan de gulle gever !! Vrijdag 18 Maart 2011 om 11:00Rik C.
Mijn nieuwe tuinseizoen op gang geknipt: onze druivelaars zijn gesnoeid. Na 3 groeiseizoenen begint de vorm er mooi in te zitten. Zaterdag 8 Januari 2011 om 17:44Hans S.
Net onze eerste druifjes geproefd. Ze zijn wat klein, waar wel lekker en zoet. Bijna geen pitjes. De boompjes werden pas geplant in maart... Zondag 19 September 2010 om 14:44- 1 reactie
Johannes P. Hallo, er is mij verteld, als er te kleine druiven zijn met de oogst, er dan te weinig water is gegeven, de druif staat dan te droog. Zondag 18 Oktober 2015 om 18:11
Lieven G.Plus
De vogels blijken onze druivelaars ontdekt te hebben. Toch maar eens een net moeten spannen vandaag. Vrijdag 17 September 2010 om 10:37Martin V.
Het is best de druiven niet te laat te snoeien maar best in het vroege voorjaar, omdat in het voorjaar de sapstroom van de druif weer op gang komt. Wanneer er te laat is gesnoeid zullen de wonden onvoldoende herstellen, wat er vervolgens toe lijdt dat de druif gaat bloeden.
ps: Ik had mijn druiven … Lees verder » Dinsdag 14 September 2010 om 23:13Rik C.
Maar de blauwe zijn goed rijp, ben zelfs bezig enkele buren te verwennen met enkele trossen http://twitpic.com/2lkwsk Zondag 5 September 2010 om 19:30Rik C.
Een jaar goed verzorgen en dan op 2 dagen alles kwijt door wespevraat (bij de witte dan toch) http://twitpic.com/2lkvrf Zondag 5 September 2010 om 19:28Rik C.
Op het programma voor dit weekend: druiven oogsten! Donderdag 2 September 2010 om 22:16Didier V.
Gisteren genoten van de eerste lekkere druiven uit de serre. Donderdag 2 September 2010 om 12:30Lieven G.Plus
Mijn druiven bekennen kleur :) http://twitpic.com/2kb5ag Woensdag 1 September 2010 om 21:20Didier V.
Dit jaar maar een kleine oogst van de druiven in de serre, allicht een niet correcte snoeibeurt is de reden. Woensdag 1 September 2010 om 10:52Rik C.
Met een beetje geluk: dit weekend verse druiven als desert na de BBQ Dinsdag 24 Augustus 2010 om 19:29Lieven G.Plus
Profiteer ervan nu het goed weer is : Gras afrijden en nog eens een zomersnoei van de druiven. Vrijdag 20 Augustus 2010 om 16:35 • Gras (Gazon) (Agrostis capillaris), Druif (algemeen) (Vitis vinifera (algemeen))Rik C.
Deze ochtend nog eens vlug mijn druiven bekeken. De zon en warmte die voorspeld is zal deugd doen na al die regen. Donderdag 19 Augustus 2010 om 09:59Rik C.
De avond eens kijken om wat bladeren weg te nemen zodat de zon beter aan de trossen kan. De eerste druifjes zijn al blauw aan het kleuren. Donderdag 12 Augustus 2010 om 12:47