Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Snoeien

Van midden Juni tot midden September    · eenmalig

 

Wintersnoei druif ouder dan 3 jaar: 

Zoals we hierboven al schreven bestaat de druif uit een moederstam en draagsporen. De moederstam en draagsporen van de druif worden normaal gesproken niet gesnoeid. Enkel bij zwaar verwaarloosde of zeer oude druiven kan het zijn dat de moederstam en/of draagsporen gesnoeid dienen te worden. De zijtakken en het verlengde van de draagsporen zijn de vruchttakken waarop de druif zal bloeien en druiven zal dragen. Juist de vruchttakken van de druif dienen ieder jaar vernieuwd te worden. De reden hiervoor is dat een druif slechts vruchten zal dragen op eenjarige scheuten. Je snoeit de vruchttakken, het liefst in februari als het niet vriest, die afgelopen jaar gebloeid en vruchten gedragen hebben weg tot boven het eerste goed ontwikkelde oog (knop). In de meeste gevallen zal dit het tweede oog vanaf het draagspoor zijn daar het eerste oog vaak niet goed ontwikkeld is.

Draagsporen druif verjongen
Indien de druif weinig tot geen druiven draagt dan dienen we eens goed te kijken naar de lengte van de draagsporen. Wat ik vaak tegenkom is dat de draagsporen veel te lang zijn waardoor krachtige groei zal verzwakken met het gevolg dat de druif weinig of druiven van een slechte kwaliteit dragen. Indien de draagsporen te lang zijn kan je deze verjongen door ze in te korten tot ongeveer 10cm vanaf de moederstam. Uit de onderste scheut zullen zich dan meerdere nieuwe scheuten vormen. Bewaar de beste en krachtigste van deze scheuten om hier een nieuw draagspoor van te maken. Denk er wel aan dat deze scheut het volgende jaar niet zal bloeien en vruchten dragen. Indien je dus meerdere of zelfs alle draagsporen zal willen verjongen kan je dit het beste door dit jaar de ene helft en volgend jaar de andere helft te verjongen. Op deze manier heeft u in ieder geval nog een aantal draagsporen die druiven zullen dragen.
 
Zomersnoei druif: 
De zomersnoei is op zijn minst net zo belangrijk als de wintersnoei van de druif. Alleen als je de zomersnoei goed uitvoert zullen er grote en gezonde druiven gevormd worden. Het begint eigenlijk met de dieven die je het gehele groeiseizoen uit de druif moet knippen. Dieven zijn de scheutjes die in de oksels van de draagsporen tot ontwikkeling komen. Nu is het wachten op de eerste bloemtrosjes. Wil je de bloemtrosjes van de druif ontdekken dan dien je zo rond begin juni de druif goed te observeren daar de bloei niet erg opvalt. Gelukkig weten de bijen de bloemen wel goed te vinden daar dit voor de bestuiving erg belangrijk is. Zo rond half juli begin je toch duidelijk trosjes met hele kleine besjes te zien. Dit is het moment om wederom de snoeischaar ter hand te nemen en iedere vruchttak die een trosje besjes bezit terug te snoeien tot ongeveer twee bladeren voorbij het trosje. Indien er op één vruchttak meerdere trosjes gevormd zijn dan laat je slechts het trosje die het dichtst bij de draagspoor staat staan. Alle scheuten die geen trosjes bezitten kunnen volledig weggesnoeid worden. Op deze manier kan de druif zijn krachten gebruiken om mooie druiventrossen te maken.

Druiven snoeien-TUINVRIEND.NL

Druiven kweken en snoeien-Tuinen.nl

Hoe kun je een druif snoeien?  - Tuinieren.nl

In onze shop