MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Purperklokje (algemeen) +

Groeit in 3046 tuinen

Latijnse naam
Heuchera species
Hoogte
1 - 60 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend
Planten tags

Algemene omschrijving

Voor tuinliefhebbers die houden van bladplanten is de Heuchera, met steeds nieuwe variëteiten, een uitstekende vaste plant.

De Heuchera kan je best omschrijven als een vaste, winterharde, bladhoudende plant die je kan combineren met tal van andere vaste planten in je tuin of opgepot om terrassen op te fleuren.
Zoals gezegd, is het een bladhoudende plant wat ook een meerwaarde geeft in de kale wintermaanden.

Net als bij andere vaste planten hebben de bladeren van de Heuchera variëteiten verschillende variaties in grootte, kleur en vorm.
De hoogte varieert van een 15-tal cm tot ongeveer een 60-tal cm, bloemen niet meegerekend.
De bloemkleur varieert van wit, geel, vanille geel, crème, roze tot bloedrood. De bloemen bloeien, van juni tot ongeveer eind september, in trosjes op lange bloemstengels.
Binnen de Heucherafamilie is er heel veel verschil in de bladkleur mogelijk. Een kleurenpallet van geel tot bijna zwart, afgewisseld met prachtige grijze, gemarmerde tinten zorgt voor heel wat variatie mogelijkheden.
Uit de ervaring van meerdere plantenliefhebbers weten we dat de Heuchera eigenlijk geen al te grote eisen stelt wat betreft grondsoort. Ze groeien zowel op de drogere als de nattere bodem.
Bij het aanplanten is het wel aangewezen om de jonge plantjes aan te planten met voldoende kwaliteitsvolle potgrond.

Heuchera's kunnen goed in potten gehouden worden. De nieuwere variëteiten zijn uitstekende, mooie, sierlijke terrasplanten. Prima om je terras met kleur te vullen.
Zorg er wel voor dat ze, net als alle terraspotten trouwens, voldoende water krijgen. Gebruik een pot van minimum 4 liter, want het wortelvolume bepaalt de grootte en het volume van de plant.

De Heuchera is een plant die vrij snel verjongd moet worden omdat de groei via het systeem verloopt van worstelstok. De plant blijft steeds doorgroeien waardoor op termijn de bladeren verkleinen en de bloei sterk vermindert. Hierdoor oogt de plant niet mooi meer.
Het is aangewezen om, ongeveer om de drie jaar, de plant uit de grond/pot te halen en te scheuren om ze zo te verjongen. Dit kan het hele seizoen gebeuren. Vermeerden kan gebeuren door het delen van de wortelstok. Rond de wortelstok groeien verschillende nieuwe scheuten die je kan afscheuren. Pot deze gescheurde delen terug op in aparte potten, in kwaliteitsvolle potgrond. Na verloop van een tweetal maanden zijn de jonge plantjes voldoende doorworteld om terug uit te planten.

Tot dezelfde familie als de Heuchera's behoren de Tiarella’s & Heucherella’s.
Een Heucherella is trouwens een mooie kruising tussen een Heuchera en een Tiarella. De Heucherella heeft de typische bloempjes van de Tiarella met de mooie kleuren van de Heuchera.

Berichten over deze plant