MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Braambes 'Reuben'

Groeit in 21 tuinen

Latijnse naam
Rubus fruticosus 'Reuben'
Hoogte
1 - 150 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

Bramen zijn onmisbaar in de zomer! Het zachte fruit heeft een heerlijke smaak. Rubus fruticosus 'Reuben' is een modern ras zonder stekels. U zult genieten van een grote opbrengst. Eet de vruchten vers of verwerk ze in jam of compôte. Bramen zijn ook heel geschikt om sap van te maken! Bramen bevatten mineralen, maar vooral veel vitamine C.
Deze bramen kunnen zichzelf bestuiven.

Vereisten

De vrijwel doornloze braam 'Reuben' stelt weinig eisen aan de grond. Een plekje in de volle zon of halfschaduw is wel gewenst. Bemesting is zelfs af te raden, aangezien bramen van zichzelf al zeer weelderig groeien. Geef in droge perioden wel extra water. Als de vruchten helemaal op kleur zijn kunnen ze geplukt worden, meestal in augustus-september. Eet de vruchten meteen op, verwerk ze tot jam of vries ze in.

Onderhoud

Deze soort bloeit al op eenjarig hout: vanuit de grond komen elk jaar nieuwe scheuten, waarop al in het zelfde jaar de vruchten verschijnen. Daarna sterven deze takken af. Bind de nieuwe scheuten waaiervormig langs de draden aan, ongeveer zes scheuten per struik. Snij eind september alle scheuten die vruchten gedragen hebben vlak boven de grond af (meestal zijn ze bruin getint). Bescherming tegen vogels is meestal nodig.

Gebruik

Bramen kunt u als aparte struik kweken of in rijen tegen een hekwerk. Deze soort groeit compact en is wat makkelijker in rijen te telen. Sla stevige palen in de grond die ongeveer 1,5 meter boven de grond uitsteken en span hier drie stevige draden tussen. Laat de rijen het liefst in noord-zuid richting lopen en zet de bramen een meter uit elkaar.

Zorg ervoor dat de kluit van deze vrijwel doornloze braam goed vochtig is. Zet de struik eerst in een emmer lauwwarm water. Maak een ruim plantgat en maak de grond goed los. Zet de kluit van Rubus fruticosus 'Reuben' op de juiste hoogte in het plantgat. De bovenkant van de kluit moet net iets onder het grondniveau komen. Vul het plantgat met aarde en druk stevig aan. Geef na het planten direct water. De zo goed als doornloze braam 'Reuben' groeit goed in elke tuingrond. Geef de struik een plekje in de volle zon of halfschaduw.