MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Siererwt 'Royal Family Wit'

Lathyrus odoratus 'Royal Family Wit'  • 

Foto: Siererwt 'Royal Family Wit'

Foto: Siererwt 'Royal Family Wit'

De siererwten uit de 'Royal Family' reeks behoren tot de heerlijk geurende, éénjarige Lathyrus typen. Ze bloeien zeer vroeg en hebben een lange, dikke bloemsteel met veel grote, witte bloemen. Ze zijn uitermate geschikt als snijbloem want de Lathyrus staat prachtig in een mooi klein vaasje. Langs een klimsteun worden ze gemakkelijk 2 meter hoog. Oorspronkelijk komt de lathyrus uit Zuid-Europa en groeit daar door struiken en wijngaarden. Ook in Noord-Amerika komt de plant tegenwoordig veel voor. Regelmatig de bloemen plukken en uitgebloeide bloemen verwijderen zorgt voor een langere bloeiperiode.

Onder glas zaaien vanaf maart tot juni, in potjes of in zaaibakken. Dun uitzaaien en daarna de zaden met een 1,5 centimeter dik laagje aarde of compost bedekken. Druk de grond goed aan en geef water. Laat de zaden ontkiemen op een warme plek, na ongeveer 10 tot 20 dagen komen de zaailingen te voorschijn. Zodra de eerste kiemblaadjes zijn verschenen de plantjes uitdunnen of verplanten, een onderlinge afstand van 5 centimeter aanhouden. Vanaf eind mei de plantjes buiten laten afharden (pas op voor nachtvorst), daarna uitplanten in de volle grond.

Ter plekke zaaien kan ook, zaai twee zaden vlak naast elkaar vanaf april tot juni op de definitieve plaats, een plantafstand van 5 centimeter aanhouden. Bedek de zaden met 1,5 centimeter grond en druk goed aan, geef regelmatig water en houd de grond onkruidvrij. Zodra de plantjes voldoende groot zijn de planten uitdunnen of verplanten.
In de volle grond een plantafstand van 45 centimeter aanhouden. Regelmatig water geven en de grond onkruidvrij houden.

Eetbare bloemen aan korte bloemstengels
Oogst: vanaf de late lente en de zomer

Eigenschappen

Hoogte
1 - 100 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw