MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Camelia 'Coquettii'

  • Bloembeschrijving :  9 - 11 cm in doorsnede 
  • Bladeren :  Glanzend donkergroen, elliptisch, 8 cm lang x 5 cm breed, top toegespitst. 
  • Groeiwijze :  Matig snel groeiende, brede, opgaande cultivar 
  • Plant eindhoogte :  2,5 meter 
  • Bloeitijd     :  Februari - april
  • Hoogte     :  250
  • Kleur     :  Rood, formal double
  • Voorkeurplaatsing     :  voor lichte schaduw tot schaduw

Camelia’s zijn mooie, opvallende groenblijvende struiken die veelal aan het einde van de winter geweldige, weelderige bloemen produceren. Vooral  roodbloeiende struiken zijn geliefd. Hun bloeitijd valt in het vroege voorjaar (maart-april). Camellia japonica stelt zon op prijs.

Camelia japonica snoeien. Indien nodig licht terugsnoeien na de bloei in mei. Licht terugsnoeien doe je alleen om de vorm van de struik mooi te houden. Knip dus alleen de takken af die de vorm bederven. Bijvoorbeeld een lang doorgeschoten tak of takken die elkaar kruisen. De overige takken laat je staan. 

Drastisch snoeien Camelia. Camellia japonica soorten, die te groot zijn geworden, kunnen ook drastisch teruggesnoeid worden. Het beste tijdstip voor zo’n flinke snoeibeurt, is net na de bloei van struik, dus aan het einde van de lente of aan het begin van de zomer. Kort de hele struik tot ongeveer 50 cm boven de grond in. Na een drastische snoei zal de camelia in het eerste jaar weinig of geen bloemen produceren.

Verzorging: Camelia grondsoort. Camelia’s in de volle grond doen het goed op lichtzure, goed doorlatende en humusrijke grond. Camelia’s in potten moeten aangeplant worden met grond voor ericaceën.

Bemesten: Breng in maart rond de basis van struik een laag compost of bladaarde aan van ongeveer 5 cm. Geef de struik in maart ook wat mest voor zuurminnende planten.

Een beschutte plaats is voor alle soorten camelia’s aan te raden. Bescherm bij matige vorst de takken waaraan de knoppen zitten. Dek ze af met vliesdoek van een goede dikke kwaliteit.

Camelia bloeit niet: Camelia laat knoppen vallen. Wat is de oorzaak? In de late zomer en in de herfst ontwikkelt  camelia zijn bloemknoppen aan de top van elke scheut. Als  de plant in deze periode te droog staat, kan een tekort aan water ertoe leiden dat de bloemknoppen in het voorjaar wel eens afvallen. Geef Camelia’s daarom in de volle grond en in potten vanaf de late zomer tot ver in oktober in droge perioden ruimschoots water. Daarnaast kun je in het voorjaar een laag compost rond de voet van de plant aanbrengen. Daardoor wordt het vocht in de grond beter vastgehouden.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 150 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend