MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Klimspinazie

Basella alba 'Rubra'  • 

Foto: Klimspinazie

Foto: Klimspinazie
Foto: Klimspinazie
Foto: Klimspinazie

Malabar spinazie is geen echte spinazie (Spinacia oleracea). Het is een klimmer, die qua gedrag wel wat van haagwinde weg heeft, en goed gedijt in warme, vochtige zomers. In temperaturen waar de normale spinazie subiet schiet. Er zijn twee soorten: met rode stengel en groene bladeren (B. alba) en die met rode stengel en rode bladeren (B. rubra).
 
Zaaien:  Kruidachtige stekken en wortelstekken nemen kan ook. Maar dat is bij ons niet zo zeer van toepassing.
Zaai midden april onder glas of in een kas, voorzaaien in potjes. Houd de grond vochtig, tot de zaadjes kiemen. Kiemt bij hogere temperaturen, rond de 20-25°C. Het harde zaad ofwel een nacht voorweken of aanschuren c.q. een beetje insnijden (“chippen”), opdat het vocht makkelijker indringt. Het zaad is niet allemaal even kiemkrachtig, dus zaai iets meer dan het aantal planten dat u denkt te willen hebben.

Uitplanten:  Als er geen kans op vorst meer is. Dus na de IJsheiligen en dat is 11-15 mei.
Oogst:  50-70 dagen na het uitplanten van de zaailingen. Indien ter plekke gezaaid, kan al na drie weken worden geoogst. Beter is de planten iets groeien (5-6 weken).
Knip iedere week, gedurende een maand of twee, de toppen met de jonge bladeren van 15-25 cm er uit.
(Het oogsten van de toppen stimuleert ook weer de groei van vertakkingen.)
Let op: houd twee à drie bladeren aan de tak, opdat vertakkingen kunnen ontstaan

Water:  Rijkelijk en kan goed tegen hevige regenval. Je zou zeggen dat het ideaal voor Nederland is. Kan ook tegen een korte droge periode.

Bemesting:  Malabar spinazie is niet kritisch, maar ze houdt wel van een compostrijke grond met veel stikstof. Dus in elk geval niet bij de bonen planten, wel op het bladgroentebed. Of apart. Houdt van een licht zure tot basische grond: pH 5,5 – 8 (1 is erg zuur, 7 is neutraal). En houdt erg van stikstof. (Dat zal niet verbazen, gezien de bovengrondse groeikracht.) Dus gooi uw koffieprut erbij.
Bodem & standplaats
Volle zon, optimaal 20-35°C. Op licht beschaduwde plaatsen produceert ze meer sappige bladeren.

Gebruik:  Het jonge blad en de stengels worden gebruikt als spinazie. Dus en/of ook: soepen, rauw in salades, roerbakken. Maar niet te lang verhitten of koken, anders wordt het slijmerig. Dit geldt m.n. de stukjes stengel. Slijmerige groenten is voor “ons Westerlingen” niet gewoon.

De groene Malabar spinazie blijft bij verhitting mooi fris groen, de rode verliest veel van haar kleur en wordt daardoor minder aantrekkelijk. De stengels smaken licht bitter. De bladeren hebben een zeer milde tot geen smaak. Andere bronnen vinden het wat van basilicum hebben – maar de ene basilicum is de andere niet – of zelfs licht zuur.

Ook al hebben we er geen echt wetenschappelijk onderzoeksrapport kunnen vinden dat aan de volgende claims ten grondslag ligt, het is wel zo dat planten en oude geneeswijzen vaak als uitgangspunt voor de farmaceutische industrie gelden. Dus, ter kennisgeving:

  •     Jonge bladeren werken enigszins laxerend, helpen tegen maagpijn en constipatie na de bevalling.
  •     Het rode vruchtensap wordt als oogdruppels gebruikt tegen conjunctivitis (bindvliesontsteking).
  •     Fijngewreven blad wordt in Kenia op wonden gelegd. Het zou ook zwellingen verminderen en tegen acne werken.
  •     In zijn algemeenheid wordt in Oost-Afrika blad aan het vee gegeven en dat verhoogt de melkproductie. 

Bron: Mergenmetz

Eigenschappen

Hoogte
100 - 200 cm
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon