MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Chinese kool 'Yuki'

Groeit in 1 tuin

Latijnse naam
Brassica campestris, var. pekinensis 'Yuki'
Hoogte
30 - 50 cm
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Normaal

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

Op het eerste zicht lijkt hij helemaal niet op een kool maar eerder op groen lof. Hij wordt meestal eenjarig geteeld als groente op de zelfde manier als de sluitkolen met een onderlinge afstand van ± 35 cm. Het is een snelle groeier die reeds na 2 á 3 maand kan geoogst worden.

De 'Yuki' varieteit is één van de allerbeste soorten voor aanplant in juli/augustus. Vrij donkergroen blad met een mooie, gele bladstructuur binnenin. Geschikt voor bewaring en sterk bestand tegen knolvoet en rand. Gewicht ong. 1,5 à 2 kg. Oogstbaar 60 à 70 dagen na uitplant.

Vereisten

Zware grond is niet geschikt om chinese kool met succes te telen, ook op te zure grond ga je niet veel succes hebben. Bij voorkeur aanplanten op een vochthoudende, humusrijke en vruchtbare grond. Werk voor het zaaien of planten een flinke dosis goed verteerde compost door de grond, daardoor kan je het kalk gehalte enigszins op peil brengen. Deel dit gewas bij uw teeltplanning in bij de kolen.

Onderhoud

Chinese kool moet je steeds zaaien en opkweken bij een temperatuur van tenminste 16° C, en nog het best bij 20° C. Je kan zaaien in potjes vanaf half april en reeds 2 á 3 weken later kan je reeds ter plaatse uitzetten. Rekening houdende met de temperatuur, plant je dus best de vroege teelt in een serre en alleen de latere teelt in volle grond (juli-augustus).
Voor herfstteelt, kan je vanaf half juli (vroeger buiten zaaien levert weinig succes) terplaatse buiten zaaien en uitdunnen na opkomst op 35 - 40 cm. Het opkweken van plantjes van chinese kool duurt gemiddeld 2 á 3 weken.
Chinese kool is kan wel een beetje vorst verdragen, maar het is toch beter dat je hem oogst voor de eerste vorst invalt.

Gebruik

U zult vlug opmerken, dat chinese kolen de kenmerkende koolsmaak niet hebben. De bladeren van de chinese kool kunt u rauw, fijn versneden, gebruiken in salades. Je kan de groente ook koken of stoven, echter niet te lang zodat de groente licht knapperig blijft. U kunt de groente verder ook gebruiken in een roerbakgerecht, een beetje bijkruiden met bijvoorbeeld gember of knoflook zorgt dan voor een pikanter smaakje.

In de koelkast kan chinese kool tot 2 weken bewaard worden ook als deze doormidden is gesneden.

Berichten over deze plant