Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Rode biet 'Detroit'

Beta vulgaris 'Detroit'  • 

Foto: Rode biet 'Detroit'

Zacht en dieprood vruchtvlees.

Ronde tuinbiet, dieprood van kleur. Groente voor in salades, voorgerechten en andere bereidingen. Ook het heel jonge rode bietenblad kan gebruikt worden in salades. Gemakkelijke teelt.

Zaai op een diepte van 2,5 cm in rijtjes die 30 cm uit elkaar liggen. Dun de zaailingen in de rij uit tot op 8 à 10 cm. Bietjes worden geoogst als ze een diameter hebben van 4 tot 6 cm.

Ter plaatse zaaien: april-juli
Oogsten: juli-november
Optimale kiemtemperatuur: 16-22 °C
Gemiddelde kiemduur: 8 dagen

--

 

Nederlandse naam

Rode bieten of kroten

Botanische naam

Beta vulgaris

Familie

Amaranthaceae

Algemeen

Rode biet of kroot (Beta vulgaris var. ruba) is een tweejarig wortelgewas uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae) met gezwollen wortel en is afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied. Het wordt eenjarig geteeld als groente. Het smakelijke donkerrode vruchtvlees is uitstekend voor garnering van vleesschotels en koude gerechten.
Nog enkele andere namen die men (volgens de streek waar men woont) aan rode bieten geeft: keukenbiet, tuinbiet, salaadbiet, bietwortel. Tot dezelfde soort hoort ook de suikerbiet. De plant wordt tot 80 cm hoog. Het woord 'biet' is een Oudgermaanse ontlening van het Latijnse 'bèta'.


Geschiedenis

Rode biet dankt haar naam uiteraard aan het uitzicht. Ze heeft de vorm van een biet en is donkerrood gekleurd. Soms wordt ze ook bietenkroot genoemd, in het Frans la betterave rouge.
Ze is reeds bekend en gewaardeerd vanaf de periode van Christus, hoewel ze niet zo veel werd gekweekt.
Vanaf de 13de eeuw heeft ze zich via Duitsland - waar ze het hoofdbestanddeel van het voedsel van arme boeren vormde - verder door Europa verspreid. In Frankrijk wordt ze pas in de 16de eeuw vermeld en wel door ene Olivier de Serres uit de Ardèche, waar de biet snel populair werd.
Zodra de suikerbiet in de 19de eeuw aan populariteit won, geraakte de rode biet wat op de achtergrond. Maar dankzij recent wetenschappelijk onderzoek is de rode biet weer in opmars, vanwege haar belangrijke therapeutische eigenschappen: versterkend, weerstandsverhogend, bloed zuiverend, bloedvormend en kankerwerend.
in Rusland en Oost-Europa is de rode biet een van de meest gebruikte groenten in koude en warme gerechten. Wie in Rusland geen borsjt (bietensoep) heeft gegeten, is er niet geweest. Extracten van rode biet dienen ook om snoep of eetwaren te kleuren.

 

Standplaats

Kroten doen het goed op lichte vochthoudende grond, maar het beste resultaat hebt u op vruchtbare goed gedraineerde klei en leemgrond. Maak zwaardere grond iets lichter door er wat turfmolm doorheen te mengen . Het PH-gehalte mag best wat aan de hoge kant zijn.


Kweek

Het "zaad" van rode bieten is eigenlijk een vrucht die gemiddeld drie zaden bevat. Daardoor kunnen bij opkomst meerdere plantjes op elkaar staan, waarvan je er maar ééntje mag overhouden.
Zaai in het voorjaar reeds vanaf half maart enkele malen na elkaar in rijen van 30 cm en dun uit op 10-15 cm in de rij . Het duurt ongeveer 8 dagen voor de zaden ontkiemen. Wil je deze periode versnellen, dan kan je de zaden eventueel voorkiemen. Na het zaaien de grond goed aandrukken.
Voor directe consumptie kan je oogsten wanneer ze groot genoeg zijn naar uw zin. Maar laat de kroten voor winterbewaring zolang mogelijk in de grond staan, en rooi ze tussen half oktober en eind november. Snijd het loof enkele centimeter boven het groeipunt af nadat het verwelkt is maar schend hierbij de wortel niet, en leg de kroten in kistjes met vochtig zand of turfmolm. Bewaar ze in een vorstvrije ruimte.
Bij de teelt van kroten kunnen verscheidene teeltperioden onderscheiden worden:
Zeer vroege teelt, waarbij gezaaid wordt van half februari tot half maart onder verwarmd glas, verspeend wordt in perspotten in koude of warme bak en in de eerste helft van april buiten wordt uitgeplant. De oogst valt tussen half mei en half juni.
Vroege teelt, waarbij in maart ter plaatse gezaaid wordt. De oogst valt tussen half juni en 10 juli.
Zomerteelt, waarbij eind maart ter plaatse gezaaid wordt. De oogst valt tussen 10 juli en eind juli.
Herfstteelt, waarbij eind april tot begin juni ter plaatse gezaaid wordt. De oogst valt in september tot in november.
Teelt voor conservering als kleine krootjes, waarbij in juni of begin juli dicht gezaaid wordt. De oogst valt in oktober tot in november.
Bij de vroege teelt is de plantafstand 25 cm tussen de rijen en 15 cm in de rij. Bij de latere teelten wordt een plantafstand van 30 (40) x 5 cm aangehouden.


Ziekten en plagen

Er zijn heel veel belagers voor onze bietjes, maar je zult er eigenlijk weinig last van hebben. Zo kan je te maken krijgen met: bietenvlieg (Pegomya hyoscyami), bietekevertjes (Atomaria linearis), bladluizen, slakken, aardrupsen, bietencystenaaltje (nematoden) en de zwarte bonenluis (verdwijnt soms vanzelf door de aanwezigheid van lieveheersbeestjes die deze graag op zijn menu zet !)
Van de schimmelziekten kan wortelbrand wegval van jonge planten veroorzaken. Bij aantasting door Schurft (Streptomyces spp.) ontstaan kurkachtige plekken op de kroot, die soms later wratachtige vergroeiingen veroorzaken.

 

Toepassing

Rode biet kan je rauw eten, stomen, stoven of koken. Van het verse loof kan je soep maken. Daarvoor moet je de stengel en het blad goed wassen en fijnsnijden. Rasp enkele bieten fijn en kook ze samen met het loof gaar. Zout, azijn of citroen toevoegen. Serveren met room.
Als je de bieten eerst kookt in de schil, behoud hij beter zijn kleur en gaat de schil er gemakkelijker af. Je handen maak je dan ook niet zo vuil. Je kan ze ook koken en in schijfjes versnijden om te verwerken in salades. Je kan gekookte bieten ook inmaken als tafelzuur. Rode bieten kan je stoven als groente.
Vroeger werd de rode biet een beetje als arme mensenkost beschouwd omdat die op arme grond geteeld kon worden. Vandaag wordt deze meer als specialiteit aangeboden en is een veelvoorkomende groente in natuurrestaurants.
De kleurstof betanine wordt ook gebruikt door de voedingsindustrie voor het kleuren van bepaalde gerechten.

 

Overige

Bieten zijn een goede bron voor kalium en foliumzuur. Ze bevatten ook nogal wat koolhydraten.
Bietensap helpt tegen leukemie, de kleurstof anthocyaan werkt tegen nachtblindheid en hart- en vaatziekten (slechte cholesterol).
Foliumzuur werkt in op de stofwisseling en hartspier en rode bloedlichaampjes. Bietensap zou een ideale volledig legale drug voor atleten zijn. Drie glazen bietensap per dag helpen het prestatievermogen bij sportactiviteiten te verhogen. Je houdt er echter wel een rode tong en roodverkleuring in de urine aan over.
Wortelsap en bietensap gecombineerd wordt aangeraden tegen kankers. (minstens 3 glazen per dag). Het sap kan nogal lelijke vlekken maken op huid en klederen die moeilijk te verwijderen zijn

Eigenschappen

Deze plant heeft nog geen eigenschappen