MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Prei 'Blauwgroene Herfst'

Allium ampeloprasum var. porrum 'Blauwgroene Herfst'  • 

Foto: Prei 'Blauwgroene Herfst'

Foto: Prei 'Blauwgroene Herfst'
Foto: Prei 'Blauwgroene Herfst'

'Blauwgroene Herfst' heeft weinig last van slijtageverschijnselen in de late herfst en winter en kan vrij veel vorst verdragen. Prei behoort tot de lookfamilie. In het tweede jaar ontwikkelt de uienplant kogelvormige bloemen, na de zaadvorming sterven de planten al vrij snel af.

Zaaien maart - april
Oogst december - april


TEELT

Vanwege de trage beginontwikkeling is het verstandig om prei vanaf eind maart tot eind april op een zaaibed te zaaien. Uitplanten in 10 cm diepe geulen zodra ze de dikte van een potlood hebben (vanaf eind juni tot eind juli). Een plantafstand van 15 x 40 cm aanhouden. De grond vóór het planten begieten, zorg er bij het planten voor dat het hart van de jonge prei boven de grond blijft. Na het planten het plantgat dicht spoelen met water. Ter plekke zaaien kan vanaf half mei tot juni.


STANDPLAATS

Prei vraagt een doorlatende, voedzame en diep losgemaakte grond, zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Om lange, rechte en witte schachten te krijgen de prei tijdens de groei een aantal keer aanaarden. Een zandige grond is vooral geschikt voor een vroege teelt. Om aantasting door de larve van de uienvlieg te voorkomen is het aan te bevelen zowel het zaai- als het plantbed af te dekken met insectengaas.


OOGST

Optrekken van de prei kan vanaf half augustus tot half november. Zet prei tegen de winter bij elkaar en dek de planten bij strenge vorst af.

 

 

Eigenschappen

Hoogte
1 cm
Winterhard
Matig
Vochtigheid
Normaal