Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Stokslaboon 'Neckargold'

Phaseolus vulgaris 'Neckargold  • 

Foto: Stokslaboon 'Neckargold'

Een frisgele staakboon met ronde en vlezige peul. Indien later geoogst, is deze variëteit ook geschikt als snijboon. Voor teelt in volle grond.
Stevige plant met diepe beworteling. Goed bestand tegen ziekten.

Hoge bonen of stokbonen hebben meestal een hogere opbrengst dan lage bonen. De hoge prinses- en snijbonen zijn meestal langer dan hun lage soortgenoten. Pronkbonen of molbonen zijn beter bestand tegen ziekten en slechte weersomstandigheden. De lange peulen worden in jong stadium regelmatig geplukt voor gebruik als snijboon. Rijpe peulen worden gedopt voor droogbonen. Er zijn ook roodbloeiende soorten die als klimmende sierplant een plaats verdienen in de tuin.
Zaaien van hoge bonen : De bonenteelt kan vervroegd worden door in potten (10,5cm) te zaaien (3 zaden per potje) of door te zaaien in de serre. Op deze manier kan er gezaaid worden vanaf half april.


Zaaien in volle grond kan vanaf 15 mei. De grondtemperatuuur moet minimum 10°C zijn. Als de bonen boven de grond staan kunnen ze absoluut geen nachtvorst verdragen. Er wordt gezaaid in rijen of in groepjes van 3–4 zaden (zaaidiepte 3cm).
Bij stokbonen zet men eerst de stokken (hoogte 2,5-3m) en dan zaait men per stok een 4-tal zaden aan de binnenkant van de stok. Zo vinden de planten de stokken om aan te klimmen.


Tip : Tijdens de bloei en peulvorming mogen bonen niet droog staan. Door te weinig water in deze periode zullen de peulen korter blijven en te weinig zaden bevatten. De kans op draadvorming vergroot fel. Maak een geultje langs de planten en laat hierin water lopen. Geef geen water op het blad om rot worden te vermijden.

Eigenschappen

Hoogte
100 - 200 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Vochtig
Evergreen
Bladverliezend