Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Druifhyacint (algemeen)

Foto: Druifhyacint (algemeen)
Foto: Druifhyacint (algemeen)

Algemene omschrijving:

Druifhyacinten bloeien stralend blauw, violet en wit en hebben vrijwel geen verzorging nodig. Tot het plantengeslacht Muscari behoren enkele soorten. De vroege soorten bloeien in april en mei, de late in mei en juni.

Muscari armeniacum, een van de vroegbloeiende soorten, komt in veel tuinen voor en staat bekend als blauw druifje. De bladeren zijn grasachtig. Daarboven verschijnen de bloemen die, afhankelijk van het ras, in diverse tinten blauw bloeien. De bekendste rassen zijn Blue Spike’ met gevulde bloemen, ‘Cantab’ en de hemelsblauwe ‘Heavenly Blue’.

Muscari botryoides bloeit violetblauw met wat dunnere trosjes. Het ras ‘Album’ heeft witte bloemen. De planten bloeien vroeg.

Muscari comosum heeft een merkwaardige kuifachtige bloeiwijze en is een vertegenwoordiger van de laatbloeiende soorten.

Muscari latifolium heeft bredere bladeren dan de overige soorten. De ongewone bloeiwijze bestaat uit twee soorten bloemen: de onderste zijn vruchtbaar en donkerpaars, de bovenste zijn gesloten, onvruchtbaar en blauw.

Volle zon. De planten bloeien in de zon het rijkst, maar ze gedijen ook in de halfschaduw. Humus rijk, doorlatend, in het voorjaar vochtig. Buiten de groeiperiode geven de bollen de voorkeur aan een droge plaats.

Vereisten:

Druifhyacinten komen het mooist uit als ze in groepen worden geplant. Zo vallen ze beter op. Onder loofbomen of struiken kunt u ze laten verwilderen. Ze krijgen voldoende licht, omdat ze in het voorjaar al bloeien als de bomen of struiken nog geen bladeren hebben. In de rotstuin plant u bij voorkeur kleinere groepjes druifhyacinten. Zorg voor voldoende afstand tot de andere planten, zodat de leuke bladeren ook opvallen. In voorjaarsborders of perken zorgen ze voor frisse blauwe tinten bij Tulpen (Tulipa) en narcissen. Op deze manier hebt u al vroeg in het jaar een kleurige border.

Onderhoud

Voorjaar: Na de bloei de bladeren niet verwijderen. Wacht ermee tot ze vergeeld zijn.

Zomer: De bollen vermeerderen zich snel. Ze vormen grote groepen die jaar na jaar bloeien. Om uw voorraad te vergroten, haalt u de jonge bolletjes van de moederbol af.

Druifhyacinten verdragen geen mest. Gebruik in het voorjaar compost. U kunt druifhyacinten vroeg in bloei brengen. Een bak met bollen drie maanden donker en koud zetten, daarna in een lichte en koele kamer.

Problemen:

Druifhyacinten zijn nauwelijks vatbaar voor ziekten. Bij stilstaand water om de bollen kan echter bol bodemrot (bruine, zwarte rottende vlekken) ontstaan. Aangetaste bollen moet u uitgraven en vernietigen. Op deze plaats mogen geen bollen meer worden geplant.

 

 

 

Eigenschappen

Hoogte
1 - 30 cm
Kleur
  •   
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Schaduw
Evergreen
Bladverliezend

In de webshop