MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Aubergine 'Ophelia F1'

Groeit in 8 tuinen

Latijnse naam
Solanum melongena 'Ophelia F1'
Andere benamingen
Mini Aubergine, Eierplant
Hoogte
0 - 40 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

Mini aubergine. Groeit meestal in trossen van 3 ronde vruchtjes van ca. 50 à 60 g. Compacte groei met zéér decoratief blad. 

Vereisten

Teel aubergine in goed gedraineerde met stalmest verrijkte en kalkrijke grond op een zeer warme plaats maar best in een verwarmde kas.

Onderhoud

De temperatuur mag eigenlijk nooit onder de 21° C dalen, ( 24° C is ideaal ).
Zaai vroeg in februari in kistjes en verspeen de zaailingen als ze hanteerbaar zijn in 7,5 cm potjes en plant ze later in de volle grond van de kas. Als ze 12,5-15 cm hoog zijn dienen ze getopt te worden om twee zijscheuten te ontwikkelen. 
Deze scheuten goed ondersteunen met stokken. Alle andere zijscheuten verwijderen als die verschijnen. Verwijder tevens alle overtollige bladeren, vooral deze die de bloemen aan het licht onttrekken. Er is veel licht nodig om de vruchtzetting te bevorderen.
Na het negende blad komen over het algemeen de eerste paarse bloemen tevoorschijn die zelfbestuivend zijn, maar een handje helpen kan nooit kwaad. Verwijder daarna ook de kleinere bloemtrosjes die naast de grote bloemen verschijnen.
Eens de vruchtzetting is gebeurt en de bloemen verwelkt zijn kan je ook best de paarse kroonblaadjes voorzichtig verwijderen, zij werken anders de rotting van de vrucht in de hand.
Dien om de 2 à 3 weken een kunstmest oplossing toe. Laat niet meer dan vier vruchten per plant groeien en laat ze goed afrijpen alvorens die vanaf eind juli tot eind september te plukken. Doe vanaf de eerste pluk om de 5 dagen uw ronde om rijpe vruchten te plukken en wees daarbij voorzichtig om u (en de andere vruchten) niet te kwetsen aan de stekels van de kroonbladeren.

Gebruik

Zo vlug mogelijk na de oogst gebruiken.
Mogelijke plagen en ziekten die je met aubergine kan verwachten zijn: Bladluizen, trips, aaltjes, spint en wittevlieg. Maar ook botrytis, slaapziekte "verticillium", virusziekten, sclerotiënrot en kurkwortel zul je moeten in het oog houden. Aubergine kan soms wat bitter smaken. Door de groente, in plakken gesneden, te bestrooien met zout en onder druk (bijvoorbeeld met een plat bord verzwaard met een vol conservenblik) ± 30 minuten te laten staan, wordt waarschijnlijk de bittere waarneming van alkaloïden verhinderd. Spoel de plakken daarna onder koud stromend water af en dep ze met een doek droog. Nu kunt u de aubergine bakken. U kunt de plakken aubergine ook even in ruim kokend water blancheren. Daarna kan de aubergine gewoon worden verwerkt.
Je kan aubergine koken, stoven, bakken en frituren. Snijd de vrucht niet te lang op voorhand, om oxidatieverschijnselen tegen te gaan (het witte vruchtvlees wordt snel bruin). Voor het bakken of frituren kan je de plakken aubergine bestrooien met wat zout (onttrekt het vocht en daarmee ook de bitterstoffen) en dep ze na 30 minuten droog.
Je mag aubergine niet in de frigo bewaren. Bewaar aubergine liever in de kelder bijvoorbeeld. Echt doorgerijpte vruchten zijn slechts 3 dagen houdbaar. Eet aubergine nooit rauw. De stof solanine kan maag- en darmklachten veroorzaken. Volgens het gastronomisch woordenboek van Larousse heeft de aubergine een 'uitgesproken', adstringente (samentrekkende) smaak, ietwat bitter en pikant, en omdat aubergines veel vezels bevatten mogen ze niet worden gegeven aan kleine kinderen.
De aubergine is een echte 'oliespons', een vetstof die onmisbaar is bij de bereiding. Het gaat uiteraard om olijfolie, dat zoals iedereen weet goed is voor 'vermoeide' arteriën maar 100% lipiden (vetten) bevat.
Aubergines zijn dus niet geschikt voor mensen die aan de lijn doen.

Berichten over deze plant