Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Vijg 'Kadota'

Foto: Vijg 'Kadota'

Kadota is een heerlijke, grote vijg die het zeer goed doet in Nederland. De vruchten zijn geel tot zeer goudkleurig van kleur. Het vruchtvlees is lichtrood en sappig. Dit ras kan flink groeien, dus geef hem gerust de ruimte om een mooi boompje te worden.
Dit ras is zowel gedroogd als vers van goede kwaliteit en wordt dus ook voor de productie veel gebruikt. Het enige nadeel is zijn "saaie" kleur.

Wat wij als vrucht zien is in feite de vlezige bloeiwijze. De vorm van de vrucht doet denken aan een urn. Binnen het vruchtomhulsel staan de heel kleine bloemen. De bloemen rijpen zonder bevruchting of worden door een galwesp bevrucht. Vijgen worden na twee jaar rijp.

Kenmerkend voor de Kadota is dat het een grote vrucht heeft. De plant heeft een sterke groeit. Het vruchtvlees is sappig en heeft een lichtrood kleur. De vijg heeft een uitstende smaak zowel gedroogd als vers. De kleur van de buitenkant is (goud)geel.


De vruchtencyclus is bijzonder. Er kunnen tegelijkertijd in de bladoksels embryonale vruchten, vruchten van dit jaar en vorig jaar aanwezig zijn. Het eerste rijp zijn de vruchten, die in embryonale vorm hebben overwinterd in de bladoksels. Deze embryo's zijn al gevormd in het voorgaande jaar. Vruchten die zich in het voorjaar op het nieuwe hout vormen, vormen de tweede cyclus. Vruchten van het voorgaande jaar rijpen in het tweede jaar. De cycli ontstaan met name in gebieden met koele zomers. Eetbaar zijn die vruchten die in een embryonaal stadium door de winter heen gekomen zijn. De snoei van de vijg is speciaal daarop gericht. Na een zachte winter beginnen de vijgen meteen te rijpen omdat de vruchtbeginsels aan de tak overwinteren.

De Vijg is een boom die maximaal 3 meter hoog wordt in ons klimaat. De boom is redelijk winterhard en bladverliezend in de wintermaanden. In hele strenge winters kunnen ze wat invriezen maar ze lopen altijd weer uit. 

 
Eisen
De Vijgenboom verlangt een lichtvochtige bodem in de zomermaanden en heeft geen speciale eisen aan de grondsoort, zelfs arme schrale grond is geen probleem.
Fruitbomen.net meldt: "een vijgenboom houdt van kalkrijke grond. In het voorjaar voeg je kalk en ook organische mest ote aan potgrond of tuinaarde"
 
Informatie
De boom komt van nature voor in Westelijk Azië. Al in de oudheid werd de soort gekweekt met name in Zuid-Europa komen vijgenbomen veel voor. Ficus caria is een soort uit de moerbeifamilie (Moraceae).

De bladeren zijn dik en leerachtig. De bovenzijde van het blad is donkergroen en ruwbehaard, de onderzijde is eveneens behaard en heeft witte nerven.

In de zomer moet worden gesnoeid: de toppen van de jonge scheuten worden teruggenomen; zodanig dat er 5 - 6 bladeren aan de scheut(en) blijven. Door deze wijze van snoeien wordt de aanleg van nieuwe scheuten vanuit de bladoksels bevorderd en kan er meer (zon)licht in de kroon komen. Aan het einde van het groeiseizoen zullen in de oksels van de nieuw gevormde jonge scheuten nog embryonale vruchtjes aanwezig zijn. De kans is groot dat deze vruchten de winter overleven en zich het volgende groeiseizoen verder zullen ontwikkelen. Aanwezige groene vruchten aan het einde van het groeiseizoen overleven de winter niet: pluk ze af.

In de lente richt de snoei zich op het ontwikkelen van een evenwichtige kroon. Stakerige, bevroren en kale scheuten worden terug geknipt op één knop om nieuwe groei te stimuleren. Overtollige zijscheuten worden van de hoofdgesteltakken geknipt. Zorg voor een open struikvorm, zodat het (zon)licht goed de hoofdgesteltakken kan bereiken.

Eigenschappen

Variëteit van
Vijg (Ficus carica)
Hoogte
1 - 200 cm
Winterhard
Matig
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Droog
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

In de webshop