Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Keizerskroon 'Early Romance'

Fritillaria imperialis 'Early Romance'  • 

Foto: Keizerskroon 'Early Romance'

Algemene omschrijving

De keizerskroon (Fritillaria imperialis) is een plant uit de leliefamilie (Liliaceae). Een bekende verwant is de kievitsbloem (Fritillaria meleagris). De keizerskroon is een winterhard bolgewas met een circa 8×13 cm grote bol. De afgeronde bollen hebben twee tot drie heel dikke en stijve schubben. Boven op de bol zit in het midden een opvallende holte, waar de stengel uit groeit.

De stevige stengel groeit snel tot 90-120 cm lengte. Het onderste derde of halve deel van de stengel is bezet met vele, brede, staande tot hangende bladeren. De bovenste helft van de stengel draagt geen bladeren tot aan de bloemtros. Boven op de tros zit een kroon van glanzende, smalle bladeren.

De keizerskroon bloeit van het midden tot het eind van de lente. De bloemen zitten met (tot) zes stuks in een cirkelvormige bloeiwijze gerangschikt. Het zijn grote klokvormige bloemen. Wilde vormen hebben gele of oranje bloemen met soms een wat donkerdere adering. Aan de binnenkant hebben de bloemen dezelfde kleur, maar met een zwarte of donkergroene vlek rond de witte honingklieren. De stijl is net zo lang als de kroonbladeren en driehokkig. De vierkante, dikke zaaddozenhebben vier vleugels.

De keizerskroon komt in het wild voor van het zuiden van Klein-Azië, via Noord-Iran tot in Afghanistan en Pakistan. De plant wordt in Europa al bijna vierhonderd jaar gekweekt, nadat hij in de zestiende eeuw vanuit Turkije in Wenen in Europa is geïntroduceerd.

In België en Nederland wordt dit winterharde bolgewas in de handel aangeboden. Er bestaan verschillende cultivars met verschillende bloemkleuren, gevulde of enkele bloemen en groen of bontgekleurd blad.

De witte keizerskroon geeft wit gekleurde bloemen van maart tot mei. De bloembollen kunnen worden geplant van september tot december. Ze geven tuinplanten van 40-60 cm hoog en groeien in half schaduw tot volle zon.

Gebruik

De bloem van de keizerskroon verspreidt een geur die mollen zou afschrikken. De geur komt overeen met die welke door de vos wordt verspreid.
(Deze geur wordt ook door mensen als onaangenaam ervaren.)

Eigenschappen

Hoogte
40 - 60 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
Licht
Zon
halfschaduw