Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Voodoolelie

Amorphophallus bulbifer  • 

Foto: Voodoolelie

Amorphophallus is het geslacht van de Voodoo-lelies, een plantengroep met verbazingwekkende verschijning. Allemaal vormen ze een knol waaruit vaak maar 1 blad per jaar verschijnt. Bij de grootste soorten kan dat echter wel 7 meter hoog worden, en de groen gevlekte bladsteel lijkt op een flinke boomstam. De bloem is een omgekeerde vaas, donkerrood, direct op de grond en wel 2 meter hoog. 

Amorphophallus bulbifer is een lagere soort die geschikt is als kamer- en tuinplant. Deze soort maakt een blad van ruim een meter hoog, ook met de mooi gevlekte steel. Na enige jaren komt in plaats van een blad een flinke bloem, zalmwit met roze. Bovenop het blad ontstaan kleine knolletjes, die verder opgekweekt kunnen worden tot volwassen planten. Kan niet tegen vorst, de knollen binnenshuis, geheel droog, en bij kamertemperatuur bewaren.

Opkweek. 

Zaai in een lemige grond met veel compost.Leg de zaden plat half in de grond, zodat ze zichtbaar blijven, en zorg voor veel warmte en licht, dek af om uitdrogen te voorkomen. Aan 1 zijde van het zaad ontstaat een scheutje, aan de basis hiervan ontstaan later wortels. De planten kunnen binnenshuis gehouden worden, of in de tuin worden ingegraven. Halfschaduw, en iets vochtige grond wordt op prijs gesteld. Binnenshuis niet op de knol gieten, maar aan de buitenkant van de pot.

Eigenschappen

Hoogte
30 - 40 cm
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Evergreen
Bladverliezend