Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Japanse dwergkwee 'Sargentii'

Chaenomeles japonica 'Sargentii'

Foto: Japanse dwergkwee 'Sargentii'

Foto: Japanse dwergkwee 'Sargentii'

De nederlandse naam is Dwergkwee, familie van de Rosaceae. De bloemkleur is helderoranje en de bloeitijd is van ca. maart tot en met april. De bladeren zijn matgroen. De volwassen hoogte van deze kleine heester is ca. 75 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. Ook als bodembedekker te gebruiken. Is matig verkrijgbaar.

Met een grote sierwaarde, vooral bv. als accentplant in het openbaar groen en in de tuin vanwege de mooie vorm, de bloeiwijze of de bladkleur. Deze plant wenst een matig voedselrijke, vochthoudende tot vochtige, zandige bodem. Heeft een voorkeur voor zure tot neutrale grond (pH = 4.5 - 7). Verlangt een plekje in de zon of lichte schaduw. Bij voorkeur uit de middagzon. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Deze plant is goed te combineren met 'open plaats' en 'borderplanten', zolang die er niet te dicht op staan.

Voor bloeiende heesters is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is tevens fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant (nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten) en het afrijpen van het gewas (dat de houtcellen goed gevormd worden). Advies samenstelling: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Sterke heesters waar maar weinig aan gesnoeid hoeft te worden. De struik groeit warrig. Zo nu en dan een enkele oude tak na de bloei uit de struik lichten is voldoende. Als de plant langs muren is geleid, is meer snoei noodzakelijk. Van de appeltjes kunt u gelei maken.

Chaenomeles (dwergkwee) Bij deze heester hangt de snoei sterk af van het gebruik. Houden we haar als vrijstaande heester, dan heeft ze nauwelijks snoei nodig en dunnen we haar na de bloei alleen wat uit. Hierbij verwijderen we in eerste instantie de lange scheuten. Als dat niet voldoende is snoeien we enkele oude takken geheel weg. Dat doen we met beleid, want de plant bloeit op dit meerjarige hout. Daarnaast leidt rigoureuze snoei tot het ontstaan van talrijke, ongewenste waterloten. Het is dus beter om niet al te veel te snoeien. Houden we Chaenomeles als leiplant tegen een muur, dan moeten we een raamwerk van gesteltakken maken. Dit betekent dat we de plant vanaf aanplant direct goed moeten leiden en snoeien. Bij aanplant leiden we haar in waaiervorm tegen een ondersteunend raamwerk. De eerste jaren na aanplant snoeien we alle scheuten die naar voren komen (uit het platte vlak) en niet door het raamwerk te leiden zijn terug tot ongeveer vier knopen. Zijscheuten aan deze ingekorte scheuten snoeien we sterk terug tot slechts twee knopen. Als de plant eenmaal goed bloeit en de ruimte heeft gevuld, dan kunnen we volstaan met een lichte snoei na de bloei, waarbij we de scheuten van het vorige jaar inkorten tot ongeveer drie knopen.

Eigenschappen

Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon