MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Kudzu

Foto: Kudzu
Foto: Kudzu
Foto: Kudzu

Kudzu (Pueraria lobata) is een klimplant die vooral bekend is als een invasieve soort in de Verenigde Staten en Australië.

De plant komt van nature voor in het zuiden van Japan en het zuidoosten van China. De naam komt van het Japanse “kuzu” (葛), wat rankende klimplant betekent. De andere soorten uit het geslacht Pueraria komen ook voor in Zuidoost-Azië en meestal zuidelijker.

Het is een klimmende houtige of halfhoutige overblijvende klimplant, die 20 tot 30 m lang kan worden. Hij klimt in bomen en kruipt over lagere vegetatie. Het is een bladverliezende plant. De bladeren zijn afwisselend geplaatst en samengesteld. De bladsteel is 10–20 cm lang. De drie deelbladeren zijn 14–18 cm lang en 10 cm breed. De deelbladeren zijn twee- tot drielobbig en aan de onderkant donzig behaard.

De bloemen groeien in 10–25 cm lange pluimen, die uit 30 tot 80 individuele bloemen bestaan. Elke bloem is 1–1,5 cm lang, paars en geurig. De bloemen produceren veel nectar en worden bezocht door veel insecten zoals bijen, vlinders en motten. De plant bloeit laat in de zomer, wat wordt gevolgd door de productie van harige, platte peulvruchten, die drie tot tien harde zaden bevatten.

Peulen

De niet-houtige delen van de plant zijn eetbaar. De jonge bladeren kunnen worden gebruikt voor salades of worden gekookt als een bladgroente. De bloemen kunnen worden gebakken. De zetmeelrijke wortelknollen kunnen op dezelfde manier als aardappels worden bereid.

De kudzu is een zeer snel groeiende plant, die 20 meter per seizoen kan groeien met een groeisnelheid van 30 cm per dag.[1] Deze krachtige klimplant kan langer dan 30 meter worden. De stengels zijn 1–10 cm in diameter. De wortels van de kudzu zijn vlezig met massieve penwortels. De penwortels zijn 10–20 cm of meer in diameter en 1–2 m of meer in lengte. Ze kunnen meer dan 180 kg wegen. Meer dan 30 stammen kunnen uit één wortelstelsel groeien.

Kudzu kan groeien onder veel verschillende condities en in verschillende grondtypen. Kudzu groeit vaak bij bosranden, verwilderde velden, wegbermen en stedelijke gebieden op plaatsen met veel zonlicht. Kudzu groeit het best op plaatsen waar de wintertemperaturen niet beneden de –15 °C komen, gemiddelde zomertemperaturen vaak boven de 27 °C uitkomen en de jaarlijkse regenval meer dan 1000 mm bedraagt. Op plaatsen waar de temperaturen beneden de –15 °C dalen, zal de plant tot de grond toe afsterven, maar de plant kan dan in de lente vanuit de wortels terugkomen.

Op de Harvard-universiteit onderzoekt men de relatie tussen kudzu en de opname van alcohol in het bloed.Voorlopige resultaten lijken aan te tonen dat gebruik van kudzu de opname verbetert, waardoor de drinker sneller dronken wordt. De onderliggende mechanismen zijn nog niet opgehelderd, maar het zou te maken kunnen hebben met zowel alcohol metabolisme en gedragcircuits in de hersenen. Kudzu bevat ook een aantal nuttige flavonoïden zoals daidzeïne (een ontstekingsremmende en antimicrobiële stof), daidzine (een stof die preventief werkt tegen kanker) en genisteïne (een stof die preventief werkt tegen leukemie). Kudzu is ook een unieke bron van puerarine. Stoffen uit de wortel van kudzu kunnen neurotransmitters (als serotonine, GABA en glutamaat) beïnvloeden. Deze stoffen hebben waarde laten zien bij de behandeling van migraine en clusterhoofdpijn. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt kudzu gebruikt voor oorsuizen, draaiduizeligheid en het Wei-syndroom.

Eigenschappen

Kleur
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend