MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Stampeul 'HS771'

Groeit in 4 tuinen

Latijnse naam
Pisum sativum 'HS771'
Andere benamingen
Sugar snap
Hoogte
20 cm
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Nat
Licht
Zon

Algemene omschrijving

'HS771' is een stampeul of sugar snap met kort stro (laag) die vrij over de grond kan groeien, al maakt enige gewasondersteuning het plukken wel gemakkelijker. Dit ras is erg vroeg, gemiddeld zo'n vijf dagen vroeger dan de meeste standaardrassen. Het heeft een zeer uniforme zetting en is in plukstadium vrijwel zonder draad. Deze stampeul kan in één à twee keer geplukt worden (machinaal in één keer) en geschikt voor de professionele teelt.

Duidelijke verschillen tussen peulen en sugar snaps zijn er eigenlijk niet, de term 'Sugar Snap' wordt gebruikt zodra de peulen iets verder doorgegroeid zijn (de zaden worden zichtbaar). In dit latere stadium is er sprake van een duidelijk zoetere smaak.

TEELT
Vanaf maart tot eind april de zaden in de volle grond zaaien, 2 tot 3 centimeter diep. Een plantafstand van 3 centimeter en een rijafstand van 50 centimeter aanhouden wanneer geteeld wordt zonder gaas. Bij het telen van dubbele rijen langs gaas een rijafstand van 80 centimeter aanhouden. Zaai bij voorkeur vroeg, dus van begin maart tot half april, een latere uitzaai (eind april tot half mei) geeft onvoldoende peulzetting en problemen met meeldauw.

STANDPLAATS
Elke grondsoort is mogelijk, liefst op een lichte, matig voedzame en vochtvasthoudende grond. Voeg eventueel nog wat kalk toe. Bij wisselteelt kunnen peulvruchten op het stuk grond geteeld worden waar eerder de aardappelen stonden.

OOGST
Oogsten kan vanaf juni en juli, de peulen regelmatig doorplukken voordat ze te dik worden. Door de peulen te plukken wordt de oogsttijd bovendien verlengd.

Berichten over deze plant