MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Aardappel 'Solist'

Groeit in 10 tuinen

Latijnse naam
Solanum tuberosum 'Solist'
Hoogte
0 - 40 cm
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

Solist is een extreem vroeg consumptieras welk gezien wordt als het meest vroege ras op dit moment in de markt. Het ras vormt vrij veel knollen per plant met een hoog netto rendement. Rondovale gele knollen, lichtgeel vlees, ondiepe ogen en een vrij gladde huid, kooktype B. dus stevig. Geeft regelmatige sortering van medium grote knollen welke weinig gevoelig zijn voor stootblauw. De kiemrust is vrij lang en daardoor zijn de knollen goed houdbaar, zeker voor een zeer vroeg ras. Voorkiemen aan te raden. Bladrol resistent, middelmatig vatbaar voor Yn-virus(6,5). Matige resistentie voor Phytophthora in het loof(4), maar sterk resistent in de knol(8) Weinig vatbaar voor zwartbeen, rhizoctonia en roest. Sterk tegen schurft.

Vereisten

Solist heeft een voorkeur voor medium tot medium zware gronden. Regelmatige irrigatie is welkom maar niet altijd mogelijk. Groeistilstand zal de opbrengst bij zo'n vroeg ras meteen negatief beinvloeden daarom altijd trachten de grond vochtig te houden. Grote verandering van weersomstandigheden kan soms groeischeuren of holle harten geven, vooral bij de teelt op lichte zandige gronden. Beregening op deze gronden is daarom zeer aan te bevelen en moet tijdig gestart worden.

Onderhoud

Solist heeft minder N(stikstof) nodig dan andere vroege rassen (minus 20%). Solist is zeer vroeg afrijpend en ontsnapt vrijwel altijd aan de eerste besmettingen. In geval het loof toch aangetast zou worden, dan biedt de knolresistentie een goed vangnet. Solide vroeg ras met een zeer goede bewaarbaarheid.

Berichten over deze plant