Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Tongvaren 'Angustifolia'

Asplenium scolopendrium 'Angustifolia'  • 

Foto: Tongvaren 'Angustifolia'

Foto: Tongvaren 'Angustifolia'

Asplenium scolopendrium 'Angustifolia' is een tongvaren met zeer smal blad. Deze varieteit van de tongvaren wordt ongeveer 60 cm hoog en staat het liefste op een halfbeschaduwde of beschaduwde plaats. Het blad van Asplenium scolopendrium 'Angustifolia' is leerachtig en lang en smal. De varen staat het liefst op een normale humushoudende tuingrond in de schaduw.

De tongvaren (Asplenium scolopendrium, synoniem: Phyllitis scolopendrium) is een varen uit de streepvarenfamilie (Aspleniaceae). De soort groeit op muren en in de duinen. De plant is in Nederland en Vlaanderen vrij zeldzaam en beschermd.

De bladveren kunnen 60 cm lang worden en vormen bundels. De bladstelen zijn purper-zwart en hebben bruine schubben. De bladschijf is tongvormig, langwerpig of lancetvormig en heeft iets gegolfde gave randen. In het begin is de bladkleur lichtgroen, maar later wordt deze donkerder en gaat het blad glanzen. De sporenhoopjes (sora) zijn lijnvormig en staan loodrecht op de hoofdnerf. Eerst zit aan elke kant een dekvlies, maar dit wordt bij rijping weggedrukt. De sporen zijn tussen juli en oktober rijp.
 

 

Eigenschappen

Hoogte
1 - 60 cm
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend