MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Japanse wijnbes

Foto: Japanse wijnbes
Foto: Japanse wijnbes
Foto: Japanse wijnbes

De Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius) behoort evenals de gewone braam (Rubus fruticosus) en de framboos (Rubus idaeus) tot het geslacht Rubus. De soort komt van nature voor in Korea, Japan en China. Tot het geslacht Rubus behoren meer dan zeshonderd soorten.

Omstreeks 1876 werd in Frankrijk voor het eerst een tot dan toe onbekende, op een braam lijkende struik ingevoerd uit het oosten van Azië, die de naam Japanse wijnbes kreeg.

De plant is een makkelijk groeiende struik waarvan de stengels tot 3 m lang kunnen worden. De bladeren zijn aan de bovenzijde lichtgroen en aan de onderzijde grijs. Aan de stengels en de bladstelen zitten naast zeer veel roodbruine klierhaartjes ook stekels, die bij aanraking in de huid achter kunnen blijven. De twijgen zijn lichtgroen, maar verkleuren later rood.

Elk jaar worden nieuwe stengels uit wortelopslag gevormd. Alleen de tweejarige stengels dragen vrucht, waarna deze afsterven. De Japanse wijnbes bestaat uit vele vruchtjes en is een verzamelsteenvrucht. In tegenstelling tot de braam laat de Japanse wijnbes evenals de framboos makkelijk los van de bloembodem.

In de winter worden de afgedragen stengels verwijderd. In het vroege voorjaar worden de nieuwe stengels aangebonden en tot 1,8 m teruggesnoeid. Er worden acht tot tien stengels per meter aangehouden. De rest van de stengels wordt weggesnoeid.

Verzorging van de Japanse Wijnbes en een Japanse Wijnbes snoeien: 
De wijnbes mag ieder najaar na het plukken goed gesnoeid worden. Hou op de plant 8 a 10 takken die teruggesnoeid worden tot ongeveer 1,8 meter. Het is belangrijk om te zorgen dat er tussen die 8 a 10 takken ook jonge takken zitten die nog geen fruit hebben gedragen om te zorgen dat de plant blijft verjongen.

Verder mogen nieuwe takken jaarrond worden aangebonden om de plant een nette klimplant te laten zijn. Dit klinkt als heel veel werk maar valt erg mee.

Bemesten mag door vroeg in het voorjaar (Februari) te bekalken (optioneel), en daarna in Maart/April te bemesten met organische meststoffen.

Eigenschappen

Hoogte
150 - 300 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend