MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Pluimspirea 'Fanal' +

Groeit in 3232 tuinen

Latijnse naam
Astilbe x arendsii 'Fanal'
Hoogte
60 - 80 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend, Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Bloeit van juni tot eind augustus met rode bloempluimen, liefst in vochtige grond.

Astilbe is een gemakkelijke plant. Je ziet deze vaste plant dan ook veel in tuinen. Een vochthoudende, humusrijke grond is een belangrijke voorwaarde om langdurig te kunnen pronken met prachtspiraea.

Er zijn zoveel hybriden van dit geslacht, dat het ondoenlijk is ze allemaal te beschrijven. Zoveel hybriden, zoveel kleurnuances er zijn. Er zijn er met uitgespoken kleuren en mengkleuren. Astilbe is een dankbare snijbloem, die in een kas in bloei wordt getrokken.

Verzorging
Alle Astilbes verlangen een plaats in de halfschaduw, een vochthoudende en humusrijke grond, die nooit mag uitdrogen. In de winter mag er geen water rondom de plant(en) blijven staan. Astilbe is een vaste plant voor met name een koel klimaat. De herkomst van de plant is belangrijk. Planten die gekweekt zijn in een gebied met een continentaal klimaat, groeien bij ons veel minder goed. Het omgekeerde is eveneens het geval. Als Astilbe relatief veel zon krijgt, duurt de bloei korter dan op een plaats in de halfschaduw.

Astilbe kan in het voorjaar vlak voor het uitlopen worden gescheurd. Scheuren om de vijf jaar is nodig, omdat anders de bloei en groeikracht terug gaat lopen. Een belangrijk signaal is, wanneer de kluit van de plant boven de grond is gekomen. Astilbe groeit met een kluitvormende wortelstok. De plant kan in kleine delen worden gescheurd. Herplant op een onderlinge afstand van gemiddeld vijfenveertig tot vijftig centimeter. Astilbe is in groepen geplant het mooiste. Een combinatie met bijvoorbeeld Rodgersia is fraai. In de buurt van een (natuurlijke) vijver, waar de relatieve vochtigheid hoog is, groeit Astilbe uitstekend.

In bloei trekken
Astilbe kan in bloei worden vervroegd. Daarvoor is wel een kas of bak nodig. Een hoge temperatuur is beslist niet nodig: 8 - 10 °C is voldoende. In november moeten planten die voor de trek worden gebruikt, worden opgepot in potten van 14 - 15 centimeter. De wortels kunnen iets worden ingekort. Gebruik een goede potgrond. Een hoge pH van de grond is funest. Zorg ervoor, dat de grond op zonrijke dagen voldoende vochtig blijft. Vanaf januari of februari kunnen planten dan al volop bloeien. Het tijdstip van bloeien is wel afhankelijk van de variëteit en of deze (in normale omstandigheid) een vroege of late bloeier is. Bloemen kunnen worden gesneden om op vaas te zetten. Goede hybriden voor de trek zijn o.a 'Europa', 'Koblenz' en 'Federsee'.

Astilbe is gevoelig voor late nachtvorst. Jonge scheuten kunnen invriezen, maar de bloei wordt daardoor niet beïnvloed. Astilbe is volkomen winterhard. Astilbe simplicifolia-hybriden groeien met een vlak wortelgestel. De meeste Astilbe thunbergii-hybriden stellen weinig eisen, maar groeien alleen op geschikte grond en in de halfschaduw. Astilbe japonica-hybriden hebben een zwakkere groeikracht dan Astilbe arendsii-hybriden.

Berichten over deze plant