MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Blauwe druifjes

Groeit in 11145 tuinen

Latijnse naam
Muscari aucheri
Andere benamingen
Blauw klokje
Hoogte
1 - 20 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Halfschaduw tot volle zon. 
Vochtige, maar goed gedraineerde grond die niet te zuur is. Bemesting is niet nodig.
In klei- of leemachtige grond dient zand en/of grit te worden toegevoegd voor een geode afwatering. Spit de grond een spade diep om voor het planten van de Blauwe druifjes.

Omdat Blauwe druifjes al in het najaar blad aanmaken moeten ze in het najaar gepoot worden en niet in het voorjaar!

Plant Blauwe druifjes liefst in de periode september oktober. De plantdiepte van Blauwe druifjes bedraagt ongeveer twee maal de dikte. Voor de kleinere soorten is dat twee tot drie centimeter diep, voor de grote soorten maximaal vijf centimeter. Direct na het planten goed water geven.

Bij Blauwe druifjes zullen na de bloei de blaadjes langzaam maar zeker afsterven. Geef de plant zo de tijd om voedselreserve voor het nieuwe jaar op te bouwen. Pas als de blaadjes helemaal geel en uitgedroogd zijn kunnen we het loof verwijderen.

Vermeerderen Blauwe druifjes

Blauwe druifjes kunnen in het voorjaar buiten worden gezaaid. Daarnaast kun je de bolletjes opgraven zodra het blad bijna helemaal vergaan is en de jonge bolletjes uitplanten.

winterhard

Planten in volle zon

Bloemkleur:

blauw, paars of wit 
Bloeiperiode: maart - mei, verschilt per soort 
Hoogte: 10-25 cm 
Plantdiepte: 12,5 cm 
Plantafstand: 8 cm 
Lichtomstandigheden: volle zon tot halfschaduw 
Toepassingen: border en onder bomen en heesters

Muscari verwilderen makkelijk op een plaats waar in de winter geen water kan gaan staan. Eén nadeel is echter dat de bladeren vaak afsterven voor het winterseizoen. De vorstschade blijft vaak in het volgende voorjaar zichtbaar.

Meer plant tips
Blauwe druiven zijn uitstekende borderplanten en steken mooi af tegen de vaste planten die in de tuin staan. Dit geldt voor borders met verschillende kleuren maar ook voor borders op kleur.

Plant altijd veel bollen in een groep (minimaal 25) voor een mooier resultaat. Muscari’s onder heesters planten is ook heel mooi, dit omdat de blauwe druiven bloeien wanneer de tuin nog kaal is en de heesters nog geen bladeren hebben. Voor een mooi kleurig effect moeten de bollen dichtbij elkaar worden geplant. Muscari’s gecombineerd met laat bloeiende gele narcissen of rode tulpen zijn erg mooi.

Veel Muscari soorten zijn perfect voor in potten. Het soort dat hier het meest voor gebruikt wordt is de M. armeniacum.

Muscari armeniacum
Muscari botryoides 'Album'
Muscari comosum 'Plumosum'
Muscari latifolium
Muscari armeniacum - blauwe druifjes
Muscari armeniacum is het meest geteelde soort. Zijn kleine, bel-vormige en kobaltblauwe bloemen, elk met een mooie witte rand vormt een compact cluster van bloemen. De bloem blijft een lange tijd mooi. De bloem wordt vaak bezocht door bijen, wat de levensduur verkort.

Berichten over deze plant