Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Randjesbloem 'Argenteovariegata'

Aubrieta 'Argenteovariegata'  • 

Foto: Randjesbloem 'Argenteovariegata'

Blauwkussen Aubrieta ‘Argenteovariegata’ zoals dit blauwkussen voluit heet, heeft witbonte blaadjes. Hij groeit wat langzamer en bloeit een stuk minder. Zijn bloemen zijn blauw.

Blauwkussen is een wintergroene vaste plant waarvan de bekendste oorspronkelijke soort (Aubrieta deltoidea) kleine blauwe bloemetjes bezit. De bloei start vroeg na een zachte winter al rond half maart en kan bij aanhoudend koel weer voortduren tot in mei. De bloei van deze blauwkussen kan zo rijk zijn dat je soms de bladeren niet meer ziet. Het zijn lage plantjes met een maximale hoogte van 10 à 15 centimeter, maar de bloemstengels kunnen langer worden. Het is daarmee een geschikte plant voor een rotstuin of om te combineren met verhardingen. Het is ook een geschikte plant om in plantenbakken te zetten.

Niet bemesten. Van te veel mest gaat deze plant dood.

Blauwkussen heeft een lichte voorkeur voor voedzame, iets kalkrijke grond, maar is tolerant ten opzichte van andere groeiomstandigheden.
Een zonnige standplaats is wel een absolute voorwaarde voor de blauwkussen. Deze planten kunnen snel verouderen. De binnenkant gaat snel dood en aan de buitenkant groeien ze door. Als je ze om de twee jaar na de bloei opneemt en deelt, kun je ze opnieuw planten. Zo gaan ze langer mee.

 

Eigenschappen

Hoogte
1 - 10 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend