Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Tulp (algemeen)

Foto: Tulp (algemeen)
Foto: Tulp (algemeen)
Foto: Tulp (algemeen)

Tulpen kunnen niet in een warm klimaat worden gekweekt, omdat ze een koude nacht en een koude winter nodig hebben om te kunnen groeien.

Tulpenbollen worden gewoonlijk in oktober en november geplant. De bloeiperiode loopt van april tot in juni. Behalve de gecultiveerde tulp kent men ook de 'botanische tulp', die vooral geschikt is voor in de tuin, omdat de bollen in de grond kunnen blijven zitten en het jaar daarop weer uitkomen.Na de bloei de stengels tot aan de grond wegsnijden, zodat alle de kracht naar de bol kan gaan. Het blad laten zitten en laten verdorren tot het zonder moeite van de bol loslaat. Dan is het moment om ze te rooien (met uitzondering van de botanische soorten; die kunnen gewoon in de tuin blijven zitten). Al naar gelang je mogelijkheden leg je ze in de zon te drogen of op een dekzeil in een goed geventileerde ruimte. 
Als de bol aan de buitenzijde droog aanvoelt en de oude bolresten gemakkelijk van de bol loslaten, is het tijd om ze te pellen. Met pellen haal je de oude resten weg en scheidt de bol van zijn nieuw gevormde bolletjes. Wat je overhoudt is één grote nieuwe bol en een deel jonge bollen. Die grote nieuwe bol sla je in netjes op en hang je op in een goed geventileerde ruimte. Niet vergeten een kaartje met de soort bij te voegen. 

vermeerderen
De jonge bollen die je overhoudt kun je, als je dat zou willen, vermeerderen door ze eveneens in het najaar uit te planten en ze op die manier tot ontwikkeling te laten komen. Ook die geven soms een bescheiden bloei, maar meestal zul je alleen blad aantreffen. Blad dat je op de gebruikelijke manier af laat sterven en dan zul je zien dat ook hier een mooie nieuwe bol is gevormd. 

Het kweken van nieuwe bollen gebeurt door in het najaar (oktober en november) tulpenbollen te planten. De knoppen tussen de bolrokken van deze bollen groeien uit tot nieuwe bollen waarbij de oude bol gebruikt wordt als voedsel. De knop die naast het groeipunt zit, de zogenaamde 'A' knop, groeit uit tot een grote bol die te verkopen is voor bloemproductie, of direct aan de consument. De geplante bol bevat naast de 'A' knop, tussen zijn bolrokken nog meer kleine groeiknoppen, de zogenaamde b, c, d en e knoppen, die uitgroeien tot kleine bolletjes (klisters). Deze klisters zitten aan de grote bol vast, en worden in de zomer tijdens het pellen (de wortels en oude huid van de bol verwijderen) van de grote bol afgehaald. In het volgende najaar worden zij weer geplant op het land, om uit te groeien tot een grote bol. Op deze manier houdt men een partij tulpen in stand: de grote bollen worden gebruikt voor bloemproductie of direct verkocht aan de consument en de kleine bollen worden geplant in het najaar. Ruim 75% van de gekweekte tulpenbollen is bestemd voor bloemproductie in binnen of buitenland. De rest wordt als bloembol verkocht aan de consument of belandt in parken en openbare tuinen.

De tulp kent veel willekeurige mutaties die nieuwe kleuren en variaties geven. Deze gemuteerde tulpen waren vroeger heel waardevol, omdat ze een nieuwe lijn voor de kweek mogelijk maakten met interessante nieuwe kleuren.

Sommige tulpen van een bepaalde cultivar zijn gestreept of gevlekt van kleur. Deze effecten ontstaan door een virusinfectie van de bloembol, en wordt niet op een nieuwe generatie overgedragen als die vanaf zaad wordt grootgebracht.

Bron: wikipedia

Eigenschappen

Hoogte
10 - 50 cm
Kleur
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
Winterhard
Ja
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

 

Bekijk alle variëteiten

34 varieteiten van deze plant