Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Diascia 'White Miracle'

Diascia 'White Miracle'

Foto: Diascia 'White Miracle'

Diascia is een tere, maar bijzonder lang bloeiende vaste plant uit Zuid-Afrika. Ondanks het feit, dat er vele goede variëteiten van zijn gekweekt, is het bepaald (nog) geen gangbare plant.
Ietwat vorstgevoelig is deze vaste plant, maar met een beetje aandacht en een 'deken van blad' komt de plant de winter meestal wel door. Diascia is geschikt voor een rotstuin, puintuin of een border.

Diascia behoort tot de familie van de Helmkruidfamilie (Scrophulariaceae). De bouw van de bloem is tweezijdig symmetrisch en heeft twee nectarsporen aan de achterkant. De bloemen staan in eindstandige trossen en zijn vrijwel plat als de bloem openstaat. Diascia groeit op licht vochthoudende grond in de volle zon.
Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld vingerhoedskruid, die tot dezelfde familie behoort. De bladen zijn frisgroen en getand.

Een wat zandige tot licht humeuze grond is vereist; op zwaar humeuze en zware vochthoudende grond worden de scheuten weliswaar lang, maar bloeit de plant aanzienlijk minder goed. De plant is heel geschikt om in sparingen tussen rotsen en puinsteen te groeien. In het algemeen maakt Diascia lange, welhaast kruipende stengels. Ook bij constant hoge luchtvochtigheid produceert de plant lange scheuten en groeit en bloeit dan minder goed. Om planten bossiger te maken worden ze regelmatig getopt. Knip een uitgebloeide bloemstengel weg.

De hoofdbloei valt in de maanden juni tot en met september. Het is dus een heel lang bloeiende vaste plant, die vooral opvalt door de rijke bloei en felle kleuren; meestal in de kleuren roze tot felle tinten van oranje. De plant kan worden vermenigvuldigd door zaaien en stekken in de herfst. Zaailingen en stekken moeten in een kas of verwarmde bak overwinteren om vervolgens omstreeks half mei buiten te worden uitgeplant. Planten, die in een border of rotstuin overwinteren, worden afgedekt met een laag bladeren. Na de laatste nachtvorst in het voorjaar de bladresten ervan weer verwijderen.

Soorten en variëteiten: De herkomst van variëteiten is soms moeilijk te achterhalen. Vaak zijn het nakomelingen van Diascia barberae. Buiten deze variëteiten is een aantal soorten minstens zo goed en mooi.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 20 cm
Kleur
  •   
Licht
Zon
halfschaduw