MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Maretak +

Groeit in 16 tuinen

Latijnse naam
Viscum album
Hoogte
1 - 151 cm
Kleur

Algemene omschrijving

De maretak (Viscum album) is een groenblijvende plant uit de sandelhoutfamilie (Santalaceae). De plant leeft op bomen. Het is een halfparasiet: voor water en zouten is de plant afhankelijk van zijn gastheer. De maretak wordt ook mistletoe, mistel of vogellijm genoemd. In Nederland is de soort wettelijk beschermd. De maretak wordt thans ook met succes gekweekt.

De maretak komt in geheel Nederland en in het oosten van België voor. De noordelijke grens is niet Zuid-Limburg. In Zuid-Limburg is de soort echter vrij algemeen, wat niet geldt voor de rest van Nederland.In Duitsland komt de maretak ook heel veel voor en dan vooral in de appelbomen. In Noord-Denemarken is de maretak aangetroffen op een ratelpopulier. De plant komt voor op populieren, (echter nooit op zwarte populieren), appelbomen en meidoorn.

De witte, besachtige vrucht wordt door vogels verspreid. Deze worden genuttigd in de oksel van een boomtak, het zaad blijft liggen en ontkiemt. De wortel groeit in de boom. Zaden worden niet verteerd en hebben een kleverige laag, vandaar ook de naam 'vogellijm'. De zaden zijn giftig.

Bijnamen die aan de wintergroene struik worden gegeven zijn boomkruid, duivelsgras, duivelsnest, hamschel, hamspoen, heksennest, holster, hulster, kersterhout, lijmkruid, mattekruid, mistel, mistletoe, priemst, raamsch, slangentong, viscus en vogellijm. (Bron: WIKI)

Berichten over deze plant

 • Jac G.Jac G. voegde foto's toe aan Maretak (Viscum album)
  Foto: MaretakFoto: Maretak
  Woensdag 20 Mei 2020 om 10:45
 • Scouting Emmeloord E.Scouting Emmeloord E.
  Begin februari ben ik in het zuiden des lands geweest om de prachtige bloeiende Toverhazelaars te aanschouwen in het arboretum Kalmthout. Ook heb ik die dag wat maretak gevonden. Natuurlijk ik voorzichtig wat takjes met besjes meegenomen en kort daarna 'geplant'. Ik heb er een aantal uitgesmeerd … Lees verder »
  Dinsdag 21 Februari 2017 om 14:51
  •  Bekijk alle 11 reacties »
  • Scouting Emmeloord E. Scouting Emmeloord E. In het Zwartewoud (Duitsland) heb ik afgelopen jaar een enorme bos van de maretak gezien aan de stam van een enorme den. Dat was ook gelijk de enige maretak in het hele bos voor zover ik zag. Ik vond … Lees verder »
   Woensdag 3 Januari om 09:18
  • Marianne V. Marianne V. Experiment nog niet knn starten. Nog geen bruikbare zaden/ kiemplantjes gevonden😢
   Woensdag 3 Januari om 18:40
 • Jac G.Jac G.
  Maretak is in 2013 gezaaid in Malus (Dakvorm) zie foto`s
  Vrijdag 22 Januari 2016 om 15:10
 • Myriam L.Myriam L.
  Hey Wilma, hier kraken de bomen onder de maretakken
  Donderdag 28 Maart 2013 om 22:53
  •  Bekijk alle 8 reacties »
  • OK ik zoek het uit en meld me nog. Bedankt alvast voor het aanbod. :-)
   Zaterdag 30 Maart 2013 om 21:47
  • Hey Myriam, de verse bessen kunnen nu nog worden gezaaid op een boomtak. Maar... de bessen moeten aan een vers twijgje blijven zitten en ze mogen niet of nauwelijks donker worden bewaard. Dat is een … Lees verder »
   Zondag 31 Maart 2013 om 23:55
 • Piet F.Piet F. voegde een foto toe aan Maretak (Viscum album)
  Foto: Maretak
  Woensdag 1 December 2010 om 15:25
 • Jean Pierre E.Jean Pierre E.
  Is het juist dat de maretak ook niet in de eik groeit?

  Ik lees graag de verhalen over de 'mare' en
  'Balder', maar wat ik graag zou weten is of er voor deze verhalen ook historische (geschreven) bronnen bestaan, ouder dan de 17de- 18de eeuwse romantische beweging.
  Zaterdag 6 November 2010 om 11:14
 • Ann V.Ann V.
  Ik lees overigens hierboven dat maretak nooit zou groeien op zwarte populier. Zo staat het inderdaad op Wikipedia. Maar wilde-planten.nl (een site die meestal correcte info geeft) zegt dan weer: 'Opmerking: De halfparasiet woekert het meest op Zwarte populier, Canadese populier, Appel, Robinia, … Lees verder »
  Vrijdag 5 November 2010 om 23:52
 • Piet F.Piet F.

  Met de jaarwisseling wordt maretak als versiering opgehangen en iemand die eronder staat mag straffeloos gekust worden.
  Haha, daarom heksenkruid ???


  Vrijdag 5 November 2010 om 15:29
  •  2 reacties
  • Hilde C. Hilde C. Hallo Piet, Hoe ben jij aan Maretak in je tuin geraakt? Kan je die ergens kopen? Vind het zo'n mysterieuze plant en zou hem ook graag hebben...
   Dinsdag 9 November 2010 om 22:18
  • Piet F. Piet F. Ik woon in het bospad en heel het bos staat vol maretak maar wel heel hoog in de bomen. Hilde kijk een naar de link onderaan "Het zaaien van maretak" van AnneTannes,zaaien maretak en zoenen. … Lees verder »
   Dinsdag 9 November 2010 om 23:22