Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Knolselderij 'Briljant'

Apium graveolens var. rapaceum 'Briljant'  • 

Foto: Knolselderij 'Briljant'

Knolselderij

Knolselderij is een niet zo gemakkelijk te telen groente. De knol is eetbaar, bijvoorbeeld in erwtensoep. Maar ook het blad is eetbaar. Oogst het blad niet voor de knol oogstbaar is, want via het blad neemt de plant voeding op voor de groei van de knol.

Knolselderij heeft lang nodig om een knol te maken, zaai dus zo vroeg mogelijk en oogst zo laat mogelijk. Knolselderij is een schermbloedige, maar de bemesting is zwaarder dan die van andere wortelgewassen zoals worteltjes, bietjes en uien.

Rassen
Giant Prague, Monarch en Brilliant zijn de bekendste rassen. Er zijn rassen die een kleinere knol geven en meer blad, let bij de aankoop van zaden dus goed op de beschrijving.

Zaaien
Het zaad voor knolselderij kiemt traag, 3 tot 4 weken. Bij voorzaaien in de kas kiemen de zaden wat sneller. Zaai binnenshuis of in een kas het liefst in potjes zodat de zaailingen meteen al flink kunnen uitgroeien voor het uitplanten.

Uitplanten
Kies een goede dag voor het uitplanten, niet te koud. Wanneer de overgang te groot is kun je schade toebrengen aan de plant. Voor alle zekerheid kunnen de planten afgehard worden door de zaailingen nog twee weken overdag buiten te zetten en ?s nachts weer naar binnen.

Bodem en bemesten
Knolselderij heeft graag een zware grond en gebruiken relatief veel voeding. Naar het onderspitten van stalmest of compost wordt er in het voorjaar een flinke hoeveelheid koemestkorrels toegevoegd. Voor de groei van de knol krijgt ze voor het planten nog een handje patentkali. Tijdens de groei worden er geen extra en snelwerkende meststoffen toegevoegd: knolselderij kan erg slecht tegen wisselende omstandigheden.

Het is belangrijk om in droge periodes water te geven, onderbrekingen in de groei van de knolselderij is niet gewenst.

Oogsten en bewaren
In de nazomer en herfst kan de knol nog flink doorgroeien, oogst dus niet te vroeg. Afhankelijk van het weer, knolselderij kan niet goed tegen vorst, wordt er geoogst eind oktober - begin november. Trek de knol uit de grond en knip gelijk het loof eraf, anders wordt de knol zacht. Wanneer de knollen gezond zijn kunnen ze op een donkere, koele en vorstvrije plaats nog en paar weken bewaard worden.

Knolselderij kan schoongemaakt en geraspt ook ingevroren worden.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 40 cm
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon