MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Citroentijm 'Archer's Gold'

Foto: Citroentijm 'Archer's Gold'

Groeit in 16 tuinen

Latijnse naam
Thymus x citriodorus 'Archer's Gold'
Andere benamingen
Gele Citroentijm
Hoogte
10 - 20 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

De citroentijm Thymus x citriodorus ‘Archer’s Gold’ heeft goudkleurig blad en lila bloemen. De Thymus × citriodorus (citroentijm) is een kruisingsproduct, ontstaan uit twee soorten rond de Middellandse Zee. De naam dankt dit plantje aan de citroengeur die vrijkomt als de blaadjes worden gekneusd.
Bij ons is citroentijm een borderplant, die ook geschikt is voor kruidentuin. Hier wordt hij 20 tot 30 centimeter hoog.
De rechtopstaande stengeltjes hebben minieme ovaalronde blaadjes.
De blaadjes van de citroentijm blijven aan in de winter. In de zomer bloeit de plant overdadig met lichtroze bloemen. Bijen zijn er dol op.

Wat voor een bladeren heeft citroentijm?  Tijm kennen we natuurlijk allemaal als kruid dat met name erg geliefd is in de mediterrane keuken. Keukentijm heeft een bolvormige groeiwijze, waar andere vaak kruipend of spreidend zijn. Het is een houtige of alleen aan de basis verhoutende plant, met meestal sterk geurende blaadjes, zo ook de citroentijm. De tegenoverstaande blaadjes zijn steeds zeer klein van stuk en eivormig of ovaal. Vaak blijven de blaadjes ’s winters aan de plant zitten, zodat u er het hele jaar plezier van heeft.

Wanneer bloeit citroentijm?  Citroentijm is een zomerbloeier met zeer kleine bloemetjes die vaak lila van kleur zijn. Tijm komt uit de gematigde en warme delen van Europa. De bloemen van tijmsoorten bevatten nectar met een extreem hoog suikergehalte (76-78 procent), vandaar dat bijen er veel in de buurt vertoeven. Citroentijm hoeft maar weinig vocht te onttrekken om er honing van te maken. Weinig werk en een hoge opbrengst dus. Tijmhoning vindt u onder andere in Griekenland.

Hoe onderhoud ik citroentijm?  De meeste soorten groeien van nature op arme grond en droge zonnige plaatsen. Deze plant heeft nauwelijks onderhoud nodig. Na enkele jaren kunt u hem verjongen. Citroentijm knippen? Knip het oude hout eruit en laat de stengeltjes die over de grond groeien en wortelen staan.

Berichten over deze plant