MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Bloemriet (algemeen) +

Groeit in 399 tuinen

Latijnse naam
Canna indica (algemeen)
Hoogte
80 - 200 cm
Kleur
Winterhard
Matig, Neen
PH
Kalkrijk, Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Nat, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Canna is een geslacht van eenzaadlobbige planten. Het zijn tropische en subtropische planten met grote, brede bladeren en gele, oranje of rode bloemen (of varianten daarvan).
Deze zomerbloeiende planten worden 1-2 m hoog en hebben een uitgebreid rhizomenstelsel.
Meerjarige soorten kunnen in België en Nederland wel aangeplant worden, mits met de nodige voorzorgen. Gezien de planten onze winter niet overleven, dienen de rhizomen (wortelstokken) in de herfst uit de grond gehaald te worden.
 
Verzorging:  

Voorjaar  :   Omdat de planten niet bestand zijn tegen vorst, kun je de wortelstokken pas na half mei in de volle grond planten. Het is echter ook mogelijk om Canna eerst (vanaf begin april) voor te trekken in een pot, dat levert een flinke voorsprong op. Plaats ze in een niet te ruime pot, de rhizoom moet er net inpassen. In het begin zijn de rhizomen gevoelig voor rotting door teveel vocht en kleine pot vermindert te kans op teveel water geven. Zet de potten op een warme, lichte plek en geef zodra de groei begint regelmatig water. Na half mei mogen de jonge planten de tuin in. In de eerste weken waait het jonge groen soms een beetje kapot, maar de planten herstellen zich snel. Houd bij het planten een onderlinge afstand aan van ongeveer 30 cm, de plantdiepte bedraagt 10 cm. Canna’s zijn zeer tolerant voor wat betreft de grondsoort en vochtigheid. Wel staan ze liefst zonnig en wat beschut in (licht) vochtige grond net als bijvoorbeeld de Clematis houden ze van relatief koele voeten, kop in de zon voet in de schaduw. In het groei seizoen kunnen veel soorten ook in het moeras van de vijver staan, of zelfs tot 10 centimeter onder water.

Verwijder voor het oppotten of planten oude stengels en dode wortels weg en snijd de wortelstok meteen ‘op maat', dan kun je ze gemakkelijk oppotten.

Soms zijn de planten zo groot geworden, dat ze in het voorjaar kunnen worden gedeeld en opnieuw geplant. Snijd de rhizoom aan stukken, zorg ervoor dat elke stuk een groeipunt heeft. Het delen kan zowel voor het oppotten of voor het uitplanten.
Canna’s kunnen ook het hele seizoen in potten op bijvoorbeeld het terras groeien, dan is een 10 liter pot is een goede maat hierin kan zich een flinke bos ontwikkelen.
Praktisch is het om de canna’s met pot en al in te graven, dat is makkelijk op te graven in de herfst. Snijd de bodem voor het grootste deel uit de pot zodat de wortels de ruimte hebben. En zorg voor compost en/of mest onder de pot. Vijvermanden werken ook prima.

Zomer  :  Omdat canna's in korte tijd vanuit een kale wortelstok een massa bladeren en bloemen produceren, hebben ze veel vocht en voedingsstoffen nodig. Voeg daarom een royale hoeveelheid organische mest(korrels) en compost toe aan het plantgat. Ook tijdens het groeiseizoen is het belangrijk om regelmatig bij te mesten. Canna’s geef je niet te snel teveel mest.

Dat geldt nog sterker voor canna's in potten. Mest canna's in potten bij voorkeur bij met een meststof met een hoog kaligehalte (bijvoorbeeld NPK 7-14-28). Ondanks hun hoogte hoef je canna's niet op te binden. De stengels zijn stevig genoeg.
Voorkom dat de bloemen nat worden bij het water geven dan blijven ze langer goed. Mocht blijken dat een Canna toch op de verkeerde plek staat, of het in een pot toch niet zo goed doet dan kun je ze het hele seizoen door verplanten, wel zeer goed water geven.

Uitgebloeide bloemen verwijderen bevordert de herbloei, soms zijn er duidelijk nieuwe bloemaren zichtbaar. Niet verwijderen als je zaad wilt winnen.

Herfst  :  Na de eerste nachtvorst, als blad en bloemen zijn bevroren, moeten de wortelstokken met kluit en al worden gerooid. Snijd het blad ongeveer een handbreedte boven de grond af. Canna’s uitgraven en met aarde en al bewaren. De kluit voorkomt dat de wortelstokken te veel vocht verliezen. Controleer desondanks tijdens het bewaren af en toe of de wortelstokken toch niet aan het uitdrogen zijn. Maak ze zo nodig een beetje nat. In pot gekweekte canna's kun je met pot en al laten overwinteren op een vorstvrije, droge plek bij een temperatuur van minimaal 9 graden. Zorg dat de wortels niet te nat zijn, dan gaan ze rotten en schimmelen.

Als je de canna’s met pot en al had ingegraven, de potten uit de grond trekken. Er blijven gaten achter die je kunt vullen met een (even grote) pot met voorjaarsbollen of winterplanten.

Berichten over deze plant

 • Huub v.Huub v.
  Pot 1
  Zondag 23 Juni 2019 om 12:58
 • Vera S.Vera S.
  Mijn bloemriet staat 2 m hoog maar ik heb geen bloemen , alleen veel mooie groene bladeren . Ik geef genoeg mest ( gedroogde koemest ) en genoeg water . Wie weet waarom ik geen bloemen heb ???
  Dinsdag 8 September 2015 om 21:58
  •  Bekijk alle 5 reacties »
  • Vera S. Vera S. Ah , dat van de koemest wist ik niet . Ik zal eens op mijn zak meststof zien of er N, P, k , en MG in zit en dat als meststof gebruiken . Bedankt voor de reactie he .
   Donderdag 10 September 2015 om 21:59
  • Roos T. Roos T. Ik denk dat je op internet vast wel wat vinden kan .Ik begrijp uit de reactie van Lieven dat er verschil is in gekochte of zelf gezaaide .
   Zondag 20 Oktober 2019 om 09:28
 • Vera S.Vera S.
  Ik heb enkele weken geleden zaden van canna's geveild en 3 dagen geweekt en dan gezaaid . Ze kiemden vlug en nu zijn ze al 50 cm hoog . Ze staan op de vensterbank en groeien dat ge het ziet . Aha , dat is plezant .Nog enkele dagen en dan plant ik ze buiten uit .
  Vrijdag 9 Mei 2014 om 22:30