MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Spierstruik 'Lanceata'

Spiraea cantoniensis 'Lanceata'

Foto: Spierstruik 'Lanceata'

Algemene omschrijving

Struik met overhangende takken met frisgroene bladeren. Blad is 3-4 cm lang en iets getand. In het voorjaar zijn de takken rijk bezet met witte bloemen in schermen. Blad kleur in de herfst naar geel. Gebruik als vakbeplanting en hagen.

Onderhoud

Vormen aan de voet van de plant (en ook hogerop de twijgen) nieuwe twijgen. Daarom zijn ze zeer goed geschikt om de oudere en uitgebloeide takken te vervangen (verjongingssnoei toe te passen). Door ze te verjongen kunnen de planten ieder jaar een rijke bloei geven. Ze zullen volop nieuwe scheuten produceren. Snoei ze na de bloei (in het begin van de zomer). 
De bovenvermelde jaarlijkse verjongingssnoei bestaat erin om de struiken uit te dunnen door 1/3 tot ¼ deel van oudste takken bij de grond af te knippen op 2.5-10 cm van het raamwerk. Knip vooral terug op sterke scheuten. Dit voorkomt dat de struik in de loop der jaren ongesnoeid oud en warrig wordt. Door de jaarlijkse vervangingsnoei blijft de struik levenskrachtig, compacter en langer meegaan. Na de snoei zal de struik tal van nieuwe scheuten vormen. De overige uitgebloeide scheuten kunnen worden ingekort tot op gezonde knoppen of goed geplaatste zijscheuten. Bij nieuwe, jonge planten de uitgebloeide stengels terugknippen op sterke knoppen en zwakke scheuten verwijderen.  Oude planten reageren soms traag op een drastische snoei. Laat 2-3 sterke scheuten ongesnoeid en knip de andere net boven de grond af.

Gebruik

Gebruik als vakbeplanting en hagen.

Eigenschappen

Hoogte
0 - 200 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend