MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Kogelbloem +

Groeit in 144 tuinen

Latijnse naam
Cephalanthus occidentalis
Hoogte
1 - 200 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Cephalanthus bloeit met opvallende witte knikkervormige stekelige bolhoofdjes. Deze bolletjes hebben een diameter van ongeveer 2 cm. De uitstekende meeldraden zorgen ervoor dat deze bolletjes lijken op speldenkussens. Het is dan ook een opvallende sierheester als hij bloeit.
Cephalanthus occidentalis verspreidt een zoete geur waardoor hij aantrekkelijk is voor vlinders, hommels en andere insecten die erop af komen. Na de bloei verschijnen er harde zaadbolletjes die er nog lang blijven aanhangen..

Bladverliezende opgaande struik die goed gedijt in een vochtige, humusrijke bodem en dat in de volle zon of halfschaduw.
Een struik die het eveneens goed doet aan de vijverrand in ondiep water. Gedijt op de meeste standplaatsen, behalve op droge bodems.

Snoeien is enkel nodig in het voorjaar om uitstekende takken weg te snijden en de vorm van de struik te behouden. De struik verdraagt echter diepe snoei indien dit nodig is om een verwilderde struik terug in vorm te krijgen. Daarbij mag je gerust de struiken insnoeien tot een twintig cm boven de grond.

Familie : Rubiaceae - Sterbladigenfamilie. De wetenschappelijke benaming komt van het Griekse 'cephalo' (hoofd) en 'anthos' (bloem).
Herkomst: Midden en Noord-Amerika
Bloeikleur : wit
Bloeimaand : juni, juli, augustus
Bladkleur : Groen en vrij groot. De bladeren staan in paren tegenover elkaar en verschijnen vrij laat in het voorjaar aan de struik.
Hoogte : 1,2 tot 2 m
Wintergroen : Bladverliezend
Winterhardheid : Goed winterhard
Standplaats : Zon tot halfschaduw
Soort gewas : Heester
Speciale kenmerken : Geurende bloem, Bijen aantrekken, Vlinders aantrekken, Opvallende bloemen, Solitairplant
Habitat : Normale bodem tot vochtige bodem

Berichten over deze plant