Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Rotsheide 'Pink Delight'

Pieris japonica 'Pink Delight'

Foto: Rotsheide 'Pink Delight'

Algemene omschrijving

Bijna iedereen heeft een in zijn tuin een struik Pieris staan want met zijn altijd groene bladeren en de lichtbruine bloemknoppen die op springen lijken te staan, kleedt hij de winterse tuin aan. Hij trekt zich niets aan van regen, sneeuw, hagel of ijzel. Het mooie van de rotsheide is dat de struik tot aan de grond bebladerd blijft. Je moet hem daarom ook nooit snoeien. In combinatie met rododendrons is hij een lust voor het oog.

Eind maart; begin april gaan de hangende witte kelkjes open. Het zijn klokjesachtige bloemen die een beetje aan een koeienbel doen denken. Afhankelijk van de soort zijn ze wit, roze, of rood.

Na de lentebloei loopt rotsheide met koperkleurig, rood, roze of geelgroen jong schot uit. Het lijken wel bloemen.

De blaadjes die in het begin zacht zijn, worden langzamerhand leerachtig en staan in kransen rond de twijgen. Ze zijn diep- of lichtgroen. Er komen ook soorten voor die langs de bladrand gele of geelwitte lijnpatronen hebben. Het hele jaar door komen er nieuwe blaadjes bij, waardoor de plant nooit saai is.

Rotsheide groeit langzaam. Hij doet er vaak 10 jaar over om 11/2 m hoog te worden. Dus past hij in het kleinste tuintje.

Vereisten

Rotsheide houdt van een humusrijke, zure plek in de halfschaduw, bv. onder een hogere heester of boom. Het is aan te bevelen om de grond aan de voet van de plant met verteerd blad of dennennaalden af te dekken om uitdroging van de wortels te voorkomen.

Omdat rotsheide goed tegen winterse kou kan, is hij samen met juniperussoorten één van de allersterkste planten voor de winterse bloembak.

Goede buren zijn azalea, rododendron, kalmia, Enkianthius, struikheide en dopheide.

Gebruik

Ziektes

De rotsheidesoorten worden bij een goede verzorging zelden of nooit door ziektes aangetast. Staat hij in te voedzame grond, dan kan wel eens de bodemschimmel Fusarium of Verticillium toeslaan waardoor de planten in korte tijd verwelken.

Eigenschappen

Deze plant heeft nog geen eigenschappen