MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Hulst 'Blue Angel'

Groeit in 36 tuinen

Latijnse naam
Ilex meserveae 'Blue Angel'
Andere benamingen
Synoniem: Ilex x meserveae 'Conang' Familie: Aquifoliaceae
Hoogte
1 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Vochtig
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

De nederlandse naam is Blauwe hulst, familie van de Aquifoliaceae. De bloemkleur is wit en de bloeitijd is van ca. mei tot en met juni. De bladeren zijn blauwgroen. De volwassen hoogte van deze middelgrote heester is ca. 400 cm. Verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. en blijft de gehele winter groen. Heeft een opvallende bladkleur. Is goed verkrijgbaar.

Met een grote sierwaarde, vooral bv. als accentplant in het openbaar groen en in de tuin vanwege de mooie vorm, de bloeiwijze of de bladkleur. Deze plant wenst een voedselrijke, vochthoudende tot vochtige bodem. Voor wat betreft de zuurgraad is ze vrij tolerant (pH = 5.5 - 8). Verlangt een plekje in de zon of lichte schaduw. Bij voorkeur uit de middagzon. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Deze plant is in haar jonge jaren eenvoudig met allerlei vaste planten te combineren. Later alleen nog maar met 'bosrand' en 'bosplanten'.

Bemesting Ilex x meserveae 'Blue Angel'

Voor bloeiende heesters is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is tevens fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant (nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten) en het afrijpen van het gewas (dat de houtcellen goed gevormd worden). Advies samenstelling: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud Ilex x meserveae 'Blue Angel'

Deze mooie hulst moet, wanneer hij als haag wordt gebruikt, jaarlijks (in mei) gesnoeid worden. Deze vari‰teit draagt alleen bessen wanneer de mannelijke plant, de Ilex Meservaea 'Blue Prince', in de buurt staat.

Snoeien Ilex x meserveae 'Blue Angel'

llex (hulst) Hulst heeft geen snoei nodig, maar er kan veel. We kunnen ze als heester of boom laten groeien, maar vormsnoei behoort ook tot de mogelijkheden. En als alles misloopt kunnen we haar bij de grond afzetten en opnieuw uit laten lopen. De lente is de beste tijd om te snoeien. Bij bontbladige cultivars moeten we de groene scheuten weer zo spoedig mogelijk verwijderen. Ook worteluitlopers kunnen we door het jaar heen verwijderen als ze het beeld verstoren. Ilex verticillata is een vreemde eend in de hulstbijt. Ze is namelijk bladverliezend. Ook zij heeft weinig snoei nodig. Het jaarlijks verwijderen (maart) van een oude tak is meer dan voldoende. llex crenata wordt vaak als haagje gebruikt (i.p.v. Buxus). In dat geval knippen we haar één keer per jaar bij in mei.

Informatie, teelt:

Ilex meserveae ´Blue Angel´ is een vrouwelijke struik met donkerrode bessen. Deze hulst groeit compact, iets breder dan hoger. Het is de meest donkerbladige uit deze groep. Zeer aanbevolen voor het vormen van blokhagen.

Behoort tot de Ilex x meserveae groep

Deze groep van de blauwe hulst, met artificiële hybriden, zijn ontstaan uit Ilex rugosa X Ilex aquifolium met hun kenmerkend stekelige, maar niet scherpe prikkende bladranden. Ze zijn zeer winterhard tot -20 ° C. Deze groep ontleent haar naam aan Dr. Kathleen Meserve uit New York die aquifolium-types wou ontwikkelingen voor hardere klimaatzones. 

Standplaats

Kies een voedselrijke, matig droge tot vochtige bodem die licht zuur tot kalkhoudend is

Vermeerderen door stekken, afleggen

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)
- deze plant vormt opvallende en aantrekkelijk bessen