MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Heggenwikke

Algemene omschrijving

Goed te herkennen aan 
- blauwachtig- tot vuil blauwpaarse bloemen
- met paars gestreepte vlag en
- zeer ongelijke kelktanden en
- deelblaadjes die onder het midden het breedst zijn

Heggenwikke is een overblijvende plant op vochtige, voedselrijke, vaak kalkhoudende grond aan heggen, bosranden, in lichte loofbossen en bermen. 

Ze bloeit vanaf mei tot en met augustus met blauwachtig tot vuil blauwpaarse bloemen, die een paars gestreepte vlag hebben. Ze zijn zelden wit. De bloemen zijn kort gesteeld, hebben zeer ongelijke kelktanden en staan met 2-6 in de bladoksels. 

Ze wordt 30 tot 100 cm lang en is algemeen voorkomend in Noord-Brabant, Zuid-Limburg en het rivierengebied en de daaraan grenzende gebieden in Utrecht en Zuid-Holland. Elders is ze vrij tot zeer zeldzaam.

De bladeren zijn samengesteld en bestaan uit 3-9 paar langwerpige tot eironde deelblaadjes, die onder het midden het breedst zijn. Aan het einde van het blad, in het verlengde van de bladspil zit een vertakte rank, waarmee heggenwikke zich vastgrijpt aan omringende planten en zo omhoog klimt.

De stengels en bladeren hebben korte haartjes of ze zijn nagenoeg kaal. De steunblaadjes geven net als bij vergeten wikke nectar af, waar mieren op af komen.

Eigenschappen

Hoogte
30 - 100 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend