MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Gele Passievrucht

Groeit in 9 tuinen

Latijnse naam
Passiflora edulis forma flavicarpa
Andere benamingen
Maracuja
Hoogte
1 - 600 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Passiflora edulis f. flavicarpa is een vorm van Passiflora edulis. De plant komt van nature voor in Brazilië. Deze plant groeit meestal in warmere, lagere regio's dan f. edulis. Omdat deze vorm resistent is tegen bodemziektes als fusariumrot en nematodes wordt hij voor de fruitproductie als onderstam gebruikt voor de niet-resistente f. edulis.

De stengels zijn stevig, bruinachtig groen en kunnen meer dan acht m lang worden. De bladsteel is 3-4 cm lang en roodachtig. Het blad is drielobbig (bij jonge planten ongelobd), 5-25 × 5-25 cm groot, gezaagd en donkerder groen dan het blad van f. edulis. De bloemen zijn 6-9 cm breed en over het algemeen groter dan de bloemen van f. edulis. De kelkbladeren zijn wit, langwerpig en 2-3,3 × 0,7-1 cm groot. De kroonbladeren zijn wit, langwerpig en 1,8-2,9 × 0,5-0,8 cm groot. De corona bestaat uit vier of vijf rijen, die donkerpaars tot zwart zijn aan de basis en verder wit en gekronkeld. De buitenste twee rijen zijn 1-2,3 cm lang en de binnenste rijen zijn 0,1-0,3 cm lang.

Deze plant heeft in tegenstelling tot f. edulis kruisbestuiving nodig om vruchten te geven, bijvoorbeeld met f. edulis. De vruchten zijn groter dan die van f. edulis. Ze zijn citroengeel, rond tot ovaal van vorm en 5-12 × 4-8 cm groot. De zaden zijn 3-4 mm groot en bruin van kleur. De vruchten smaken zuurder dan die van f. edulis, een reden waarom deze vorm minder populair is bij kwekers en consumenten. Er zijn grote plantages te vinden in de Dominicaanse Republiek, Brazilië, Colombia, Peru, Hawaï en Australië.

De vruchten worden in België en Nederland soms op de markt aangeboden. Wanneer men de zaden van deze vruchten zaait, krijgt men hybrides tussen f. edulis en f. flavicarpa. De plant kan dus het beste worden vermeerderd door stekken van origineel plantmateriaal. De planten kunnen in een koude kas of in de vensterbank worden gehouden.

Berichten over deze plant