MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Kaapse zonnedauw

Drosera capensis  • 

Foto: Kaapse zonnedauw

Algemene omschrijving

Middelgrote drosera. Drosera's worden gekenmerkt door de bladeren met "dauwdruppeltjes" welke gebruikt worden om insecten te vangen. Afhankelijk van het soort zonnedauw krullen de bladeren om wanneer een insect op het blad geland is om het insect verder te verteren.

Drosere capensis wordt gekenmerkt door lange bladeren 10-15 cm waarvan de helft bekleed kan zijn met kliertjes/dauwdruppels. Afhankelijke van de zon krijgt de plant een lichtrode kleur.

Vereisten

Arme grond, het lieftst turf, perliet, of spaghnum mos. Een lichte vorsvrije groeiplaats en genoeg water.

Onderhoud

Regelmatig controleren over er genoeg water in de schotel onder de pot staat (bijvullen tot 1cm). Regenwater is een must, indien dit niet voorhanden is demiwater gebruiken. Kraanwater kan de plant niet tegen.

Afgestorven blad kan verwijderd wordten met een schaar, dit is niet noodzakelijk. De plant hoeft niet gevoerd te worden maar zal indien aanwezig passief kleine vliegjes en muggen vangen.

Gebruik

De plant is voornamelijk voor de sier. Vliegen vangen zal de plant slechts passief doen. Indien aanwezig vangt hij wel veel varenrauwmuggen.

Vermeerderen

Drosera capenis kan vermeerderd worden door zaaien, blad en wortelstekken.

Wortelstekken oppoten in vochtig substraat zoals met de plant gebeurt. Bladstekken op een lichte plaats in demi of regenwater leggen of direct in een potje met spaghnum mos. Hierbij is het belangrijk het potje wel af te dekken met folie

Zaden oppvervlakkig aanbrengen op het substraat, hierna wordt het potje afgedekt in de koelkast bewaard voor 4 weken. Na 4 weken het potje uit de koelkast nemen en licht wegzetten. Niet uit laten drogen en afdekken met folie (met gaatjes). Kiemen kan 2-4 weken duren.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 20 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Zuur
Vochtigheid
Nat
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend