MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Roos 'White Meilove'

Groeit in 42 tuinen

Roos 'White Meilove' snoeien

Van begin Maart tot eind Maart     Eenmalig

Struikrozen en stamrozen snoeien in maart:

Voorjaarssnoei
Omstreeks half maart als het niet vriest of geen strenge vorst meer wordt verwacht, kan met snoeien worden begonnen. Het doel van deze snoei is het stimuleren van een groei vanuit de basis van de plant en het verjongen van de struik. Hierbij is een open midden van de struik belangrijk. De plant moet daarom zo worden gesnoeid dat rondom de plant de scheuten naar buiten uitgroeien.


Pas geplante struiken zijn eenvoudig te snoeien.
Snoei 3 stevige takken terug tot 10 a 15 cm vanaf de grond en wel zo dat u snoeit juist boven een naar buiten gericht oog. Op de gehele lengte van de stengel zitten naar binnen en buiten gerichte ogen. Een oog is een puntje met een streepje eronder. Het streepje is een litteken van het afgevallen blad dat ter plaatse zat. Als u zorgt dat u knipt een halve centimeter ongeveer boven een naar buiten gericht oog dat ongeveer 15 cm boven de grond zit, zal dit oog al gauw uitlopen en zich tot een snelgroeiende tak ontwikkelen.

Alle eventuele iele dunne takjes moeten worden weggesnoeid omdat die nooit volwaardig zullen uitgroeien.

Halverwege het seizoen zult u opmerken dat vanuit de entplaats, die zich enkele centimeters onder de grond bevindt, nieuwe scheuten tot ontwikkeling komen. Deze zijn rood en dik en verjongen de struik. Wees zuinig op deze scheuten, want volgend jaar is dit een goed tak om op terug te snoeien. Dan kan een oude tak, die al een paar jaar is teruggesnoeid of die in het midden van de struik steekt, weggesnoeid worden. Zo blijft de struik in goede conditie en gaat u verhouting van de struik tegen. Verhouting zorgt voor een kale onderkant van de struik.

Opgepast: U moet de dikke rode scheut waarover hier wordt gesproken niet verwarren met de wilde scheuten. Deze scheuten komen wel eens uit de wortel onder de entplaats vandaan. Ze zijn iel en dun en groeien zeer snel en zijn bleekgroen van kleur. Deze scheuten moet u gewoon zo laag mogelijk weg knippen. Dat kan gewoon het hele seizoen gebeuren.

Struikrozen en stamrozen kunnen al in februari of maart worden gesnoeid. Om vorstschade bij rozen te voorkomen, raden wij u dus aan om alleen te snoeien als het overdag niet vriest. Snoei de takken van de rozen die door de vorst zijn beschadigd, weg. Snoei ook de bruine, dode takken weg.
Wij raden u aan om de takken terug te snoeien tot +- 15 cm. Het beste bij struikrozen en stamrozen is, dat het hoogste oog naar buiten wijst. Zo voorkomt u dat er een tak bij de roos zal ontstaan die naar binnen groeit.
Knip de rozen met een scherpe schaar net boven het oog af.

« Volledige agenda

Berichten over deze plant