MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Appel 'Calville de Saint-Sauveur'

Foto: Appel 'Calville de Saint-Sauveur'

Groeit in 14 tuinen

Latijnse naam
Malus domestica 'Calville de Saint-Sauveur'
Andere benamingen
Appel 'Kattekop', Reinette Saint-Sauveur
Variëteit van
Sierappel (algemeen) (Malus domestica)
Hoogte
0 - 400 cm
Kleur
Planten tags

Algemene omschrijving

Calville de Saint-Sauveur, De Saint-Sauveur, Reinette Saint-Sauveur, Pomme Saint-Sau-veur, des Voges. Kende een zeer grote verspreiding in Noord West-Vlaanderen onder de naam van Kattekop.

Herkomst

Als stamvormer van een appelboom gevon- den door de heer Despréaux in zijn tuin in Saint-Sauveur. Hij werd in de handel gebracht in 1836 of 1837 door Jean-Laurent Jamin, boomkweker te Bourg-la-Reine, bij Parijs, aan wie hij enthout bezorgde.

Boom

Middelmatig sterke groei. Hij vormt rechte stammen met een regelmatige, dichte kruin, waarvan de groeiwijze over het algemeen een weinig opengespreid is.

Productiviteit

Voldoende vruchtbaar. Op zwak groeiende onderstammen is de productie hoger, vooral in struik en cordonvorm

ziektegevoeligheid: Nogal gevoelig aan witziekte en soms aan kanker.

vruchtbeschrijving

Vorm: groot, altijd hoog, variabel van vorm, kegelvormig, steeds vijfhoekig, met breed open en ondiepe kelkholte, met kleine weinig uitstekende ribben omgeven.
Schil: dik, glad, lichtgroen, bij rijpheid helder geel, soms zwak roodbruin gekleurd aan de zonkant, nu eens meer, dan weer minder gekleurd, roestig gevlekt in de steelholte en met grote bruine punten bezaaid die met groen omcirkeld zijn.
Steel: middelmatig lang of zeer kort, goed doorvoed, vaak verdikt, aan de basis gebo- gen. Matig diep ingeplant. Vlees: wit, een weinig groenachtig of geelachtig bij het klokhuis, half fijn en zeer zacht, zachtzuur en wijnachtig. Weinig sappige, droge appel.

soorteigenheid, beheersvorm, aanplanttips, onderhoud

Natuurlijke bewaring tot december. Rustieke boomgaardvariëteit voor hoogstam, halfstam en struik. Matige kwaliteit. Voor hoogstam kan hij tegenaan de grond worden geënt, ook voor minder goede gronden geschikt.