MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Chilipeper

Foto: Chilipeper
Foto: Chilipeper

CHILIPEPERS KWEKEN

in potten of in de volle grond

Chilipepers (Capsicum annuum, Capsicum baccatum, Capsicum chinense) telen komt overeen met de teelt van zoete paprika's, elke plant kan een flink aantal vruchten produceren.

De planten kunnen op een beschutte plek in de volle grond geteeld worden maar telen in potten is ook heel goed mogelijk. Pepers zijn er in allerlei vormen, maten en kleuren en de smaak kan mild of scherp zijn of extreem heet. Chilipepers zijn meerjarige planten die hier meestal als éénjarige plant worden gekweekt.


 HET TELEN VAN DE PEPERS
In maart kunnen de zaden in een kweekbakje gezaaid worden bij minimaal 20°C. De zaden en stekgrond moeten al voor het zaaien op temperatuur zijn. Leg daarom een dag voor het zaaien de zaden en stekgrond bij de verwarming zodat ze opwarmen.

Doe een laag stekgrond (of een mengsel van drie delen potgrond en één deel scherp zand) in een kweekbakje. Besprenkel de grond met lauw water en leg de zaden op de vochtige stekgrond en bedek de zaden met zand of grit. Leg een glasplaat of transparant deksel op de kweekbak en zet het bakje bij de verwarming of op een verwarmingsmat. De temperatuur moet tussen de 20 en 25 graden zijn.

Als de eerste groene sprietjes zichtbaar worden, de glasplaat of het deksel verwijderen. Af en toe water geven met een plantenspuit. Wanneer de eerste echte blaadjes zichtbaar zijn de plantjes overplanten in potjes. Na ongeveer 10 weken zijn de plantjes zo'n 12 centimeter hoog, dan kunnen ze vanaf eind april tot eind mei uitgeplant worden, een plantafstand van 50 centimeter aanhouden. 


 VERZORGING VAN DE PLANTEN
Verwijder eventueel, net als bij de paprikaplant, de eerste bloem, de plant zal dan al snel veel meer nieuwe bloemen produceren. Net als bij de tomatenplant zijn insecten niet nodig voor de bestuiving omdat het zelfbestuivers zijn.

Tik voor het bestuiven regelmatig even tegen de planten of tegen de bloemen. Staan de planten buiten dan zorgt de wind meestal voor de bestuiving. 


 ZIEKTEN EN PLAGEN
Haal wat blad aan de onderkant van de plant weg om de kans op meeldauw te verkleinen en zorg voor voldoende licht, warmte en ventilatie.

Als de planten erg veel bladeren ontwikkelen dan komt dat waarschijnlijk door een teveel aan stiktof in de grond, een teveel aan stikstof verkleind de kans op voldoende vruchten. Een combinatie van tuingrond en compost bevat meestal voldoende voedingsstoffen voor de planten, pas na één tot twee maanden extra bemesting geven als dit nodig is.

Een tekort aan stikstof zorgt juist voor vergeelde en verschrompelde bladeren. Geef in dit geval extra bemesting en dan bijvoorkeur één die geschikt is voor het telen van pepers of soortgelijke vruchtgewassen zoals paprika's en tomaten. Stop met het geven van bemesting zodra de vruchten zijn gevormd.

Vruchten en bladeren die aangetast zijn door schimmels (kleine gele vlekjes) zo snel mogelijk verwijderen. Laat wel voldoende bladeren aan de planten zitten zodat de planten voldoende zuurstof kunnen blijven opnemen. Gooi de aangetaste plantendelen niet op de composthoop maar in de vuilnisbak! 

 
 STANDPLAATS
In de volle grond
Telen op een goed bemeste grond, regelmatig bijmesten kan maar is niet noodzakelijk. Vooral stikstof is belangrijk, een teveel zorgt namelijk voor veel blad en weinig tot geen vruchten, bij een tekort ontstaan gele, verschrompelde bladeren. Gebruik extra bemesting totdat de eerste vruchten verschijnen. Zorg voor voldoende ventilatie als de planten in een kas of onder een polytunnel staan.

In potten
Gebruik potten van minimaal 15 liter, zet maximaal drie planten in één pot, op dezelfde afstand van elkaar en vijf centimeter vanaf de rand. Na vier tot zes weken beginnen met extra bemesting. Gebruik hiervoor een (biologische) vloeibare mest voor vruchtgewassen, bloeiende kamerplanten of voor kuipplanten.

Plaats de potten met zonnig weer langs een bakstenen muur op het zuiden, de stenen muur geeft na een zonnige dag nog heel lang warmte af. Zet de potten bij regen of koud weer binnen (in een kas of serre), zorg wel voor voldoende ventilatie. 


 
OOGST 
De vruchten kunnen geoogst worden van september tot en met oktober. Pepers zijn plukrijp als je het vruchtvlees niet meer kunt induwen, snijd de vruchten af met een zo lang mogelijk steeltje.

Oogsten kan vanaf het einde van de zomer, wanneer het seizoen voorbij is kunnen de laatste tomaten geplukt worden en verder rijpen bij een raam op het zuiden.

 

Eigenschappen

Deze plant heeft nog geen eigenschappen