MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Escallonia 'Iveyi'

Groeit in 38 tuinen

Latijnse naam
Escallonia 'Iveyi'
Hoogte
200 - 250 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

Escallonia ‘Iveyi’ is een zeldzaamheid in Nederland. DeEscallonia ‘Iveyi’ wordt relatief groot en zijn bloemen zijn helemaal wit.

De welluidende naam Escallonia heeft deze struik gekregen om zijn ontdekker te eren. Het betreft de 18de-eeuwse Spaanse ontdekkingsreiziger Escallon die de soort aantrof in Zuid-Amerika.

Je komt de struik veel tegen in Frankrijk en Engeland. Hij is beter tegen dit klimaat bestand dan bij ons. Bij erg strenge vorst vriest Escallonia in en kan dan verloren gaan. Een goed beschutte standplaats helpt en een tuin aan de kust is nog beter. Ook omdat Escallonia zeer goed bestand is tegen zeewind. De reden waarom hij toch graag aangeplant wordt, is zijn rijke en langdurige bloei.

De eerste bloei van de Escallonia ‘Iveyi’ is aan het begin van de zomer. Een tweede bloei erna komt voor. Tijdens de bloei geuren de meeste soorten heerlijk. Dit trekt ook vlinders en bijen. Zijn overhangende takken buigen sierlijk door. Het is daarmee een ideale struik om als vrijstaande solitair te gebruiken. Omdat deze struik in de winter groen blijft, kom je hem ook als wat lossere heggen tegen.

Vereisten

De Escallonia ‘Iveyi’ staat het best op een zonnige plaats, die goed beschut is tegen wind en kou. Liever geen kalk in de bodem..

Onderhoud

 Escallonia heeft snoeinodig om mooi te blijven. Zonder snoei worden de takken na verloop van tijd lelijk. Het best kan dit na de bloei gebeuren rond augustus of september. Je knipt de minst mooie takken af tot vijf centimeter boven de grond. Door zijn goede regeneratievermogen is de struik in het seizoen erop helemaal hersteld. Bescherm de plant in de winter tegen vorst, want hij kan vorstschade oplopen. 

 

Berichten over deze plant