MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Siergember

Algemene omschrijving

Hedychium is een geslacht van bloeiende planten in de gember familie Zingiberaceae, inheems in licht beboste habitats in Azie. Er zijn ongeveer 70-80 soorten bekend.
De geslachtsnaam Hedychium is afgeleid van twee Griekse woorden, hedys betekent “zoet” en chios betekent “sneeuw”. Dit verwijst naar de geurige witte bloem van het type soort H. Coronarium. De gemeenschappelijke namen omvatten guirlande bloem, gember lelie, en Kahili gember.
Leden van het geslacht Hedychium zijn rhizoomvormende vaste planten, met een groeihoogte van 120-180 cm. Sommige soorten worden gekweekt voor hun exotische gebladerte en geurige torens van bloemen in de kleuren wit, geel en oranje.

Vereisten

Siergembers houden van een zonnige voedselrijke standplaats, met voldoende vocht. Dan zal hij vanaf de zomer bloeien met lekker ruikende aren van bloemen in wit, rood en oranje op een hoge met bamboe te vergelijken stengel. 

Bloeiperiode : Augustus tot oktober

Onderhoud

Aangezien deze gembers redelijk goed winterhard zijn kan je ze in volle grond laten, en goed afdekken. Anders kan je ze in een kuip houden en vorstvrij overwinteren. De wortelstokken rooien lukt ook, maar dan zal je waarschijnlijk volgend jaar geen bloei hebben.

Gebruik

Deze plant heeft nog geen omschrijving.

Eigenschappen

Hoogte
120 - 180 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend