Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Slipbladige Rudbeckia

Rudbeckia laciniata

Foto: Slipbladige Rudbeckia

Foto: Slipbladige Rudbeckia
Foto: Slipbladige Rudbeckia

Rudbeckia is daarom zo populair, omdat het een van de sterkste vaste planten is en bovendien een uitstekende snijbloem.  Van een lange bloei, zonder dat de bloemen snel vervallen, is men absoluut verzekerd. 
Op vrijwel alle voedzame gronden, of het nu een humusrijke of kleirijke grond betreft, zal Rudbeckia het altijd naar ieders tevredenheid doen. Het is een compact groeiende vaste plant, die bijna in blokvorm groeit. Een betrouwbare hoogte zonder uitschieters is handig als dit essentieel is in de hoogte-opbouw van een border.

Rudbeckia komt uit het noorden van Amerika. Daar is de plant dikwijls te zien in de prairies en in de zoomvegetaties van bossen. Onder de Rudbeckia's zijn zowel een- en tweejarige planten en een reeks overblijvende planten. De verwantschap met Aster is goed te zien. De plant behoort tot de familie van de Asteraceae. Rudbeckia fulgida var. sullivantii 'Goldsturm' is de bekendste tuinplant. Het is een plant die vooral in de volle zon op z'n plaats is, maar ook goed bloeit in de halfschaduw. De bloei duurt bijna drie maanden en ook in de winterperiode mogen de uitgebloeide stengels met hun donkere bloemhoofdjes worden gezien. Besneeuwde bloemhoofdjes zijn betoverend.

Bloemen ontvouwen zich langzaam uit hun knop. De diepgeelkleurige bloemen hebben een donkere opgezwollen bloembodem.

Rudbeckia fulgida var. sullivantii 'Goldsturm' groeit met een overblijvende wortelstok. In de winter blijft het blad vaak aan de plant en nog mooi groen ook. Als de plant is uitgebloeid, kun je ervoor kiezen de uitgebloeide stengels af te knippen of daarmee te wachten tot in maart. Aan de voet van de plant zitten altijd nieuwe bladeren voor een nieuw groei- en bloeiseizoen. De plant is eenvoudig te vermeerderen door scheuren. Plant op een onderlinge afstand van dertig tot veertig centimeter om een goede sluiting tijdens de bloei te krijgen. De plant behoeft geen bescherming in de winter; ze is volkomen winterhard. Alle variëteiten van Rudbeckia fulgida bloeien in de periode juli - oktober.

Variëteiten Rudbeckia fulgida    -   Hoogte (cm)   -    Bijzonderheden
Rudbeckia fulgida var. deamii  -    100    - Met sterk behaarde stengels. Bloeit zeer rijk met oranjegele bloem.
Rudbeckia fulgida var. speciosa    - 80 - 100  -  Met getand elliptisch blad. Lichtgele bloem.
Rudbeckia fulgida var. sullivantii 'Goldsturm'     -   60 - 100  -  Smal, lancetvormig blad. Bloemstengels dicht bijeen. Bloemkleur diepgeel.

Eigenschappen

Hoogte
100 - 1000 cm
Kleur
  •