MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Blauwe aardappelstruik +

Groeit in 172 tuinen

Latijnse naam
Solanum rantonnetii
Andere benamingen
Lycianthes rantonetii, Lycianthes rantonnetii
Hoogte
150 - 180 cm
Kleur
Winterhard
Matig, Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

De blauwe aardappelstruik (Solanum rantonnetii) is een plant uit het soortenrijke geslacht Solanum. Het is een tot 2,5 m hoge struik met overhangende of soms klimmende twijgen. In cultuur wordt de plant vaak gesnoeid tot een klein boompje met een bolvormige kroon. De afwisselend geplaatste bladeren zijn eivormig tot langwerpig, 6-10 cm lang, dun, iets toegespitst en meestal hebben ze een gegolfde rand.

De licht vijfhoekige bloemen staan alleen of in kleine groepjes. De kelk is klein en groen. De kroonbladen zijn donkerviolet en tussen de kroonbladen zitten plooien. In het midden staat een afgeknot, geel kegeltje van meeldraden. De vruchten zijn rode, appelvormige, circa 2,5 cm grote bessen.

De blauwe aardappelstruik komt van nature voor in de subtropen in Argentinië en Paraguay. Er bestaat een cultivar met witte bloemen, Solanum rantonnetii 'Album'.

Vereisten:  De plant verdraagt lichte vorst tot -3 °C. In het Middellandse Zeegebied kan hij in tuinen worden gekweekt. In België en Nederland kan de plant in het warme seizoen buiten worden gezet, maar in het de winter moet hij in een koele ruimte in huis of in de koude kas worden gezet.


Opgelet: Na de bloei kunnen naar rood verkleurende, giftige bessen verschijnen.

Berichten over deze plant