MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Montbretia 'Columbus'

Groeit in 32 tuinen

Latijnse naam
Crocosmia 'Columbus'
Hoogte
60 - 120 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

Dit knolgewas komt van oorsprong uit het Kaapgebied in Zuid-Afrika. Smal, lancetvormig, middelgroen lang blad, gelijkend op dat van de Iris, dat vanuit de voet van de plant ontspringt. Rechtopstaande slanke iets overhangende stengel. Bloemen en stand van de bloemen lijken een beetje op de Fresia. Warmgele saffraankleurige wijdopen bloemen die naar oranje neigen als de bloemen nog in de knop zitten. In het hart van de bloem zijn op de onderste bloemblaadjes wat oranjerode markeringen te zien. Heldergele meeldraden en stampers. De vorm van het takje met zigzag geplaatste bloemen lijkt op die van een varen daar de bloemen aan de basis eerder open staan dan die aan het uiteinde. Het topje van de 'bloemvaren' eindigt in één kleinste bloemknopje. Het bloeien van de bloemen doorloopt dus van de basis naar de top diverse bloeifasen. De 'Columbus' kan tot ruim 1 meter hoog worden. Winterhard. Bloeit van juli tot september. De plant sterft in het najaar geheel tot op de grond af en komt het volgend voorjaar weer op. Een rijkbloeiende en prima groeiende Crocosmia die o.h.a. goed terug komt na de winterperiode.

Vereisten

Zonnige standplaats of halfschaduw, maar prefereert zon. Voorkom uitdroging om een rijke bloei te behouden. Bij in de volle grond planten (en dus buiten overwinterend) de knollen zo snel mogelijk na de winterperiode planten, bijvoorbeeld in maart-april op een diepte van ca. 5 cm in niet te zware grond. Vruchtbare goed drainerende zandgrond met eventueel wat compost verdient de voorkeur. Plant de knollen dus niet te vroeg om uitdroging van de knollen door vorst te voorkomen. Jonge planten die al wortelvorming hebben kunnen ook in het najaar geplant worden, maar hebben extra vorstbescherming nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een dikke laag stro.

Onderhoud

Heeft een normale vochtbehoefte. Kan vorst verdragen tot ca. -18 graden. Bij lagere temperaturen de plant tegen de vorst beschermen, bijvoorbeeld afdekken met dennentakken, droog blad, droog stro etc. Indien de plant in een pot gehouden wordt, de plant eerder tegen de vorst beschermen. Wanneer je de plant wil vermeerderen, rooi je elke 5 á 6 jaar de knollencluster en splits je deze op in nieuwe in te planten knollen. De Crocosmia vormt ook zaad, maar vermeerderen d.m.v. knollen gaat makkelijker. Op een beschutte plek heeft de plant minder last van wind, hoewel Crocosmia o.h.a. sterk genoeg is om niet te hoeven worden ondersteund.

Gebruik

Kan prima als snijbloem (ook het blad) gebruikt worden. Mooie plant voor een kleurige nazomer-border. Doet het ook goed in potten en kuipen. In de border goed te combineren met bijvoorbeeld Ijzerhard (Verbena bonariensis), Monnikskap (Aconitum), diverse dahliasoorten.

Berichten over deze plant