MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Indische sering

Melia azedarach  • 

Foto: Indische sering

Foto: Indische sering
Foto: Indische sering

Algemene omschrijving

De Indische sering is een loofboom met naar seringen ruikende bloemen. De boom komt oorspronkelijk uit Azië en Australië, maar komt ook in het Middellands zeegebied voor. In Nederland en België wordt de boom gehouden als kuipplant.

De specifieke naam ‘azedarach’ is Perzisch van oorsprong en betekent ‘nobele boom’. De naam ‘Kralenboom’ verwijst naar het gebruik van de pitten van de vruchten als kralen voor de rozenkrans.

De boom kan tot 15 meter hoog worden en bloeit in mei-juni met licht lilaroze pluimen van 25 tot 30 cm. De bladeren zijn dubbelgeveerd en 30 tot 40 cm groot. De vruchten zijn voor de veel zoogdieren giftig, maar sommige vogels kunnen de bessen eten en verspreiden zo het zaad. Eerst geel en daarna wit, blijven ze aan de boom zitten tot ver in de winter. Deze vruchten blijven in het Noorden vaak achterwege. Het is een zeer sterke boom. Hoewel niet winterhard is hij goed bestand tegen kou, vervuiling, wind en droogte.

De bloemen worden niet door insecten bezocht want de hele plant produceert stoffen die insecten weghouden. Extracten van de bladeren worden bijvoorbeeld gebruikt om sprinkhanenplagen tegen te gaan. Alle delen van de plant zijn giftig voor de mens en het gebruik van deze boom als ornament van parken en recreatiegebieden wordt dan ook afgeraden.

Vereisten

De boom groeit op arme bodems die wel doorlatend moeten zijn. In Nederland en België is de boom een kuipplant.

Onderhoud

Hoeft niet gesnoeid te worden.

Gebruik

Behalve het gebruik van de pitten voor rozenkransen, wordt het harde, rode en duurzame hout van de boom gebruikt als meubelhout, voor parket, voor de vervaardiging van muziekinstrumenten zoals ook in de scheepsbouw.

Vermeerderen

Door zaad.

Eigenschappen

Hoogte
600 - 1000 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend