MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Bolchrysant

De bolchrysant of herfstchrysant (Dendranthema x grandiflorum, voorheen Chrysanthemum) wordt meestal vermeerderd door deling of scheuren, of uit stek. In het voorjaar kunnen topstekken gesneden worden van niet bloeiende, al iets verhoutende stengeldelen. Het onderste deel wordt schuin afgesneden, ontbladerd en in stekgrond gestoken. Stekpoeder bevordert de wortelvorming, en voorkomt schimmelvorming. De eerst dagen voorzichtig nevelen, of de planten afschermen met doek om de luchtvochtigheid op peil te houden. Op een lichte, vorstvrije plaats zullen de stekken binnen 14 dagen wortels vormen, waarna ze opgepot kunnen worden. Ze hebben een voorkeur voor goed doorlatende humeuze grond met wat klei of leem erdoor.
Chrysanten zijn kortedagplanten. Ze gaan pas bloeien wanneer de dagen korter worden. Na het stekken worden de planten eerst enkele weken in een lange dag periode gehouden: ze hebben dan gedurende meer dan 12 tot 14 uur voldoende (dag)licht nodig. Hiermee wordt de groei gestimuleerd, en wordt voorkomen dat zich voortijdig knoppen vormen. Jonge planten kunnen enkele malen getopt worden om een bossige groei te bevorderen. Om de plant in bloei te krijgen volgt daarna een periode van enkele weken met minder dan 12 uur (dag)licht. Als de plant begint te bloeien kan hij buiten gezet worden, waarbij ze zowel matig zonnig als in de halfschaduw kunnen staan. Matig gieten, en oppassen voor uitdroging wanneer zich knoppen vormen.

Onderhoud

Zet de Chrysant op een lichte plek, liefst niet in de volle zon. Als ze iets koeler staan, bloeien ze langer. 
Geef de planten twee a drie maal per week water, als het bovenste laagje potgrond droog aanvoelt. 
Elke pot moet voorzien zijn van drainagegaten in de bodem, zodat het overtollige water weg kan lopen. De plant houdt namelijk niet van natte voeten. 
Een temperatuur van circa 15 graden Celsius is optimaal.

Eigenschappen

Hoogte
0 - 20 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
halfschaduw