MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Scharlaken hibiscus

Hibiscus coccineus  • 

Foto: Scharlaken hibiscus

Foto: Scharlaken hibiscus

Algemene omschrijving

Niet te verwarren met de Moerashibiscus of Waterhibiscus (hibiscus palustris). De Scharlaken hibiscus is een meerjarige plant. Ze heeft een bijzonder grote bloem bestaand uit vijf aparte bloembladen en de kenmerkende prominente stamper van de hibiscus. Het blad lijkt oppervlakkig op dat van Marihuana (cannabis sativa).

De plant komt van oorsprong uit Noord Amerika, waar ze te vinden is in en langs moerassen. Er bestaat ook een witte variëteit, de ‘witte Texas ster’ of ‘eenzame ster’ hibiscus.

Ze geeft dus de voorkeur aan natte grond, ook al worden perioden met droogte goed verdragen. De plant is winterhard, het bovengrondse deel sterft af in de winter, maar wat overblijft aan wortels brengt in het voorjaar opnieuw een plant voort.

Ze heeft graag veel zon. Bij teveel schaduw maakt de plant bijna geen bloemen.

 

Vereisten

Veel zon en water.

Onderhoud

De plant sterft af gedurende strenge winters, waarna ze weer opkomt in het voorjaar. Na zachte winters, wanneer ook het groene deel van de plant de winter overleeft, wordt aangeraden de stelen tot zo’n 30 tot 40 cm van de grond in te korten teneinde kale takken te vermijden. .

Vermeerderen

De wortelkluit kan in het najaar gescheurd worden. De bloemen produceren mooie decoratieve zaaddozen. De zaden ontkiemen makkelijker wanneer er met een speld in geprikt wordt. Ze kunnen in het begin van het voorjaar gezaaid worden waarna ze hetzelfde jaar nog bloeien.

Eigenschappen

Hoogte
140 - 180 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Nat
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend