MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Groot Kaasjeskruid 'Marina'

Malva sylvestris 'Marina'

Foto: Groot Kaasjeskruid 'Marina'

Algemene omschrijving

De algemene Nederlandse naam voor deze vaak wat struikvormig groeiende planten is kaasjeskruid. De naam komt van de zaaddoosjes die op edammer kazen lijken. De Malva sylvestris ‘Marina’ zoals deze malve of groot kaasjeskruid voluit heet, is een zeer fraaie, nieuwe soort. Deze is blauwbloeiend met iets grotere bloemen.

Wordt de Malve sylvestrys gebruikt als borderplant?

Deze kaasjeskruid komt uit noordelijke halfrond (ook in Nederland en Belgie). De wilde soort die zich zeer overvloedig uitzaait, komt in cultuur weinig voor en is alleen bij heemplantenkwekers te koop. De cultivars van de kaasjeskruid die blauwachtige bloemen hebben, worden als borderplanten toegepast. Ruwbehaarde vaste plant die 75-150 cm hoog kan worden, een en ander afhankelijk van de bodemomstandigheden. De bladeren zijn rond niervormig en veelal 5- of 7-lobbig. De bloemen staan met enkele bij elkaar en zijn roze van kleur met donkere strepen. Ze hebben een doorsnede van 2 à 3 cm. De bloei van deze kaasjeskruid vindt plaats in de periode juni-september.

Wat voor bloemen krijgt de Malve?

De naam Malva bestond al in Romeinse tijd voor een van de soorten uit dit geslacht van ca. 40 een- en tweejarigen en vaste planten uit Europa, Noord-Afrika en Azië. Kaasjeskruid past erg goed in vrij wilde, natuurlijke tuinen. Ze hebben veel weg van Lavatera en bloeien enorm lang. De bloemen zijn vijftallig (hebben vijf bloemblaadjes) en bloeien vooral in wit, roze en lila/violet. De meeldraden in het hart vallen sterk op. Ze zijn van onderen tot een buis verenigd. Het stuifmeel is zeer kleverig.

Wat voor bodem is geschikt voor Kaasjeskruid?

Kaasjeskruiden vragen een goed gedraineerde, niet te voedzame grond. Lees ook eens het artikel over planten water geven. Er hoeft dus maar licht gemest te worden en op voedselrijke grond helemaal niet. Iets zure grond is het beste. Zon is een vereiste voor de Kaasjeskruid. Bij droogte water geven.

Hoe kan ik de Malva sylvestris ‘Marina’ snoeien?

Omdat verschillende soorten zichzelf sterk kunnen uitzaaien, zal wieden van zaailingen vaak nodig zijn of de uitgebloeide bloemen moeten tijdig worden weggenomen. Meer over snoeien vindt je bij onze snoeiartikelen. De Kaasjeskruid is een niet lang levende plant, dus regelmatig vervangen.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 150 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend